НАЈВИШИ дипломатски представници земаља Квинте састали су се у четвртак у Приштини са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем и том приликом су разматране намере привремених власти у Приштини да сачине својеврсне елаборате о земљама чланицама УН за које сматрају да могу код њих да издејствују подршку за чланство „Косова“ у УН – сазнају незванично „Новости“.

Како преносе наши извори, дипломатски представник САД у Приштини, који је присуствовао састанку, пренео је Куртију да су дипломатске структуре Америке одлично прихватиле елаборат и председнице тзв. Косова Вјосе Османи у вези са „пикираним“ земљама код којих ће лобирати за подршку за чланство лажне државе у УН.

– Представник Америке је истакао да ће захтев „Косова“ да им се, између осталог, у војну помоћ која им је намењена уврсти и систем противелектронске заштите за новоизграђене базе на северу КиМ – бити прихваћен и да ће им САД доставити три таква система – пренели су извори „Новости“.

На поменуту констатацију дипломатског представника САД Курти је изразио захвалност.

У наставку, како каже наш извор, он је информисао присутне представнике земаља Квинте да су последњих дана косовске обавештајне структуре приметиле „повећану фреквенцију људи око новоформираних база Косовске полиције на северу КиМ, а да косовске службе процењују да је то наредба српских безбедњака, са циљем да наведене особе доставе тачне координате база, како би могле постати мета српске артиљерије у случају сукоба“.

Осим наведеног, како сазнајемо, разматран је захтев „Косова“ да им се у пакет америчке војне помоћи уврсте и ракете домета до 10 километара, као и да се спроведе обука припадника „Безбедносних снага Косова“ да њима рукују. Дипломатски представник САД је истакао да ће то бити предмет даљих анализа надлежних војних и политичкиих органа у Вашингтону.

– На крају, Курти је од дипломата Квинте затражио да међународне снаге и њихове обавештајне структуре доставе привременим властима у Приштини координате места на којима се стационирају војне и полицијске снаге Србије у административном појасу КиМ приликом дневних патрола, на шта је представник Велике Британије казао да ће такав захтев „Косова“ пренети својим надлежним органима на одобрење.

Оставите Коментар