Албански премијер Еди Рама тражио од Атине да врати имовину Албанцима, такозваним Чамима, који су због сарадње са нацистима протерани након Другог светског рата из Епира, приобаља преко пута Крфа.

Шиптари сад хоће да узму и део Грчке, и то Епир, приобални део прекопута Крфа. Албански премијер Еди Рама тражи од Атине да врати имовину и грчко држављанство албанским муслиманима, такозваним Чамима, који су протерани након Другог светског рата из Епира због сарадње са нацистима.

Фото: Profimedia

Рама је, говорећи за једну албанску телевизију, навео да Грчка мора да призна Чаме.

– Питање Чама је отворено. Надамо се да ћемо успешно окончати разговоре о томе и ући у нову еру стратешке сарадње са нашим комшијама, еру у којој се давни проблеми неће понављати, у којој ће сенке прошлости остати у прошлости – навео је албански премијер.

Он је додао да Албанија додатно од Грчке захтева да подигне споменик Чамима у Епиру, велики попут џамије коју грчка влада гради у Атини за муслимане.

– Албанска страна инсистира на разговорима о Чамима. То је албанско питање. Говоримо о грађанима који су некад имали имовину у Грчкој и који носе горке успомене. Тражимо да им се у Епиру подигне споменик и то је потпуно оправдан захтев – рекао је Рама.

Након те његове изјаве, грчки министар спољних послова Никос Коцијас поручио му је да за његову земљу питање Чама не постоји и да о томе нема шта да се разговара.

Фото: Profimedia

– Сви би волели да изгурају неки свој национални интерес, али Грчка никад неће прихватити да уопште постоји питање Чама које треба решавати – нагласио је Коцијас.

Аналитичари, међутим, сматрају да је нови захтев власти у Тирани само увод у отимање грчке територије.

– Није тајна да Албанци нису одустали од прављења „велике Албаније“. Након Косова и дефакто преузимања власти у Македонији, они су већ на пола пута до циља. Фали им само северозападни део Грчке и део Црне Горе. Сада су се устремили на Грчку и, ако добију међународну подршку, населиће Чаме у Епиру. Онда ћемо имати огроман проблем на Балкану – оцењују грчки стручњаци.

Чами су, иначе, Албанци муслиманске вероисповести који су 1944. и 1945. протерани из Грчке због колаборације са нацистичким окупатором. Није тачно утврђено о ком броју протераних је реч, па грчки извори наводе да се ради од 14.000 до 25.000 људи, док Албанци тврде да је у питању 35.000.

Тирана тражи да Грци Чамима врате имовину, да им дају грчко држављанство уз дозволу да задрже и оно које сада имају, али и да их признају као националну мањину. То питање Албанци су покренули још почетком 90-их, међутим због изостанка подршке међународне заједнице досад се ништа није догодило.

Грчка, са друге стране, не признаје уопште питање Чама. Атина нема намеру да дозволи Албанцима да се врате у Грчку јер су сарађивали са немачко-италијанским окупаторским снагама током Другог светског рата. Због тога су проглашени ратним злочинцима и кажњени према грчким законима.

Године 1992. тадашњи грчки премијер Константин Мицотакис предложио је решење. Понудио је враћање имовине само оним Чамима за које се установи да нису починили злочине против Грка, већ да су побегли из земље из чистог страха. Услов за то је да албанска влада исплати компензацију Грцима који су прогнани из Албаније током комунистичког режима. Тај Мицотакисов предлог никад није прихваћен.

Извор: srbijadanas.com