Политика владе у будућем периоду биће раст и потроšња, најављује премијер Александар Вучић и истиче да ћемо ући у историју као земља која је најбрже изашла из ужасно тешке кризе и која је постигла изванредне резултате у готово немогућим условима.

„Политика владе у наредне четири године, као одговор на сва питања и мој суштински одговор, је да у наредном периоду, после озбиљног периода штедње, мора да постане политика раста“ рекао је Вучић у интервјуу Тањугу.

То значи, објаснио је, раст заснован и на инвестицијама и извозу, што је његов најбољи део, али и на потрошњи. Премијер је подсетио да је повећана минимална зарада, „што значи да ће онима који најмање примају у Србији, њих око 350.000, махом у приватном сектроу, за најмање осам одсто бити повећане плате“.

„Такође, не заборавите да ће бити повећања плата и у јавном сектору, за опет, рачунајте око 350.000 људи и то неће бити безначајно повећање плата. Такође, имаћемо и једнократних давања, као и не велико, али такође повећање и пензија“, реклао је Вучић и додао да ће се све то у укупном збиру одразити на повећање потрошње.

Кључ је, истиче, да се нађу нови извори раста, јер нећемо моћи да преживимо уколико немамо раст већи од 2,7-2,8 до 3 одсто.

„Када имате три одсто раст, то значи да више од милијарду евра вредности сваке године више створимо. Толико новца можемо и да уложимо, да потрошимо и да га инвестирамо у раст, а да нам се не осети у односу јавног дуга према бруто домаћем производу“ рекао је Вучић.

То је оно што је за нас најважније, указао је Вучић и додао да на тој основи и можемо да разговарамо о новим јавним радовима, први пут о метроу у Београду, о хиљадама других пројеката…

Он је навео да су то извори новог раста, о којима треба размишљати и на којима треба радити у наредним годинама. Премијер је подсетио да је прошле године раст био 0,8 одсто, да ће ове бити 2,7 или 2,8 одсто и оценио да је још четири године потребно да иде више од три одсто годишње да бисмо дошли на, „а то је оно о чему смо говорили, златно доба“.

„Други кључан моменат за спровођење те политике је образовање и улагање у образовање, јер, како је говорио Черчил, када имате доба златног образовања, после тога вам долазе златне године у привреди и то је оно – „то су две суштинске ствари на којима морамо да радимо у наредном периоду“, истакао је премијер.

Даље инвестиције остају у фокусу, уз поруку премијера да га не интересују никакве стварне или измишљене политичке баријере.

„Посетио сам фабрику Младост, где су ми захвалили што могу да извозе у Бугарску и Албанију и што имамо добре односе и са једнима и са другима, али су се пожалили да им, кад тргују на делу Косова где живе већином Албанци, тамо стављају разне печате“, навео је премијер.

Његов одговор био је, каже, да могу на папире да стављају шта хоће и да око тога не брине, јер је наш интерес и одлука да економски заузмемо што шире тржиште.

„Уопште ме не интересују политичке препреке и политичке приче. То је резултат политике коју ми желимо да водимо и ја мислим да је то од великог и готово пресудног значаја“ истакао је председник владе.

На констатацију да би досадашњи, импресивни економски показатељи и резултати могли да се „истопе“ ако „закаже“ реформа јавних предузећа, да то, када слушате Фискални савет и многе друге, јесте све.

„Али, мислим да је ЕПС данас ликвиднији него икада. Не могу ни да говорим, али мислим да имају 55 милијарди на рачуну. То ЕПС никад није имао. То говори о томе да јесу штедљиви, да не бацају паре, али и да нису довољно способни да проведу све набавке како треба и да раде на ономе о чему смо говорили, а то значи – на расту и да се тај новац улаже што више, да се раде ремонти, отварају нови копови и тако даље. Дакле, то морамо да превазиђемо“ упозорио је премијер.

Како је рекао, неће бити лако, „али није ситуација толико трагична и све је боља“, али није довољно добра, и управо зато ће влада на томе и даље радити.

„Један ЕПС носи много ризика“, примећује и истиче да о ЕПС-у говори зато што је највећи и најважнији за нас у сваком погледу и са 35.000 запослених просто носи много ризика са собом.

„Али, немам ту врсту бојазни, ту врсту страха“, подвлачи премијер и подсећа да је у Нишу потписан уговор са фабриком Леони, где ће бити запослено 2.200 људи, да ће у Кикинди бити нова фабрика „Мекафор“, у Крушевцу ће бити потписан уговор са немачком компанијом Кромберг Шуберт, којим је предвиђен посао за 2. 500 људи.

Србија улази у историју

Уверење да нема претераног разлога за страховања премијер темељи не само на ономе што ће тек бити учињено, већ и на чињеници да је пређен огроман пут од руиниране економије.

„Ући ћемо у историју као земља која је најбрже изашла из ужасно тешке кризе, као земља која је постигла изваредне резултате у готово немогућим условима“, истиче Вучић и подсећа да смо „на бордовима ММФ-а и Светске банке проглашени за „звезду ученика“, за пјупл стара“, каже и додаје да је за то била потребна огромна енергија и невероватна храброст. „Мало ко у српској политичкој историји је смео да изађе пред народ и да каже „у узашној смо ситуаицији, морамо да урадимо то и то“, а не да подиже инфлацију, као што су у неким земљама радили, а онда су морали да смањују плате.

„Ми грађанима говоримо шта ћемо тачно да урадимо, тешке мере доносимо, све држимо стабилно, знамо да губимо политички због тога, али идемо у то да би Србији било боље“, додао је Вучић. И, без обзира на то како се те речи примају, истиче да ће свакако бити предмет изучавања и анализе како је ова влада извела реформе, а да су људи знали да чини добро нашој земљи и да у то верују. „Како ћете да напишете у историјским уџебницима, на пример, да неко није бринуо о југу Србије кад сам ја овде провео више времена него сви премијери од 1945. на овамо. Како ћете моћи да напишете да нема нигде ни једне фабрике, кад их има, да сам нисам у стању да их побројим. Како ћете да напиште да тајкуни управљају Сбријом, кад тајкуни, по први пут, њом не управљају“, закључио је Вучић.

Изборима ћу се бавити за 6 месеци

Премијер Вучић поручио да се још шест месеци неће бавити председничким изборима у Србији и да је тренутно много важније отварање фабрика, него избори.

Председничким изборима ћу се бавити за шест месеци, а до тада ћемо радити уставом прописани посао, јер мислим да је много важније ово што смо данас урадили у Кикинди, јуче у Нишу, а сутра у Крушевцу, изјавио је Вучић данас после отварања француске фабрике за производњу металних делова за аутомобилску индустрију „Мекафор“ у Кикинди.

Вучић је, одговарајући на питања новинара како коментарише оцену председника Србије Томислава Николића да нема ко да га угрози на предстојећим изборима, рекао да види да има много кандидата и странака, али да нема времена тиме да се бави.

„Када будемо одлучили ко ће бити кандидат, покушаћемо да се за тих 25-30 дана супротставимо неким другим људима за које видим да су већ победили. Покушаћемо, али пошто видим да су апсолутни фаворити, шансе су нам мале“, рекао је Вучић и додао да је председник Николић добро обављао свој посао у претходне 4,5 године.

Како је додао, до тада ће се бавити уставом прописаним послом.

„Мислим да је то што смо у Кикинди урадили много важније, као и јуче у Нишу и што ћемо сутра у Крушевцу да урадимо. То су ствари које значе живот, за ове људе, раднике и њихове породице“, закључио је Вучић који је данас присуствовао отварању фабрике за производњу металних делова у аутомобилској индустрији у Кикинди.

Фабрику је отворила француска компанија Мекафор, уложено је четири милиона евра и у њој ће радити 80 људи. Вучић је рекао да Србија има све боље трговинске односе са Француском и да су француским компанијама, као и другим инвеститорима, у Србији омогућени најбољи услови за пословање.

Он је позвао француске инвеститоре да и даље улажу у Србији која постиже све боље економске резултате. По речима премијера, стање у државном буџету никад није било боље, што ствара услове да се са мисијом ММФ-а, која је од данас у посети Србији, разговара о повећању плата у јавном сектору и пензија.

„Ти резултати не би били тако добри да није инвеститора који улажу у Србији, а они не би долазили да овде нема добрих и посвећених радника“, рекао је Вучић и додао да у не види никакав проблем да Србија даље напредује, узузев спољних изазова.

„Све зависи од нас, наше марљивости, труда и енергеије“, истакао је Вучић.

Прочитајте још: ДИКИЋЕВ БРАТ ПРОГОВОРИО: “ Па, само погледајте слике људи који су ухапшени и свима ће све бити јасно….“ 

ОВАКО СЕ ПОШТУЈУ ХЕРОЈИ: Преко 50.000 људи испратило команданта Моторолу! (ВИДЕО)

“БРАНИЋУ СРБИЈУ И КАД БУДЕМ МРТВА“: Ово је песма хероја рата 1999. Љиљане Жикић Карађорђевић!

ГРМE ТОПОВИ СА ТВРЂАВЕ: Авиони надлећу град, тенкови на улицама Новог Сада (ВИДЕО)

Извор: Танјуг