МОСКВА је у јеку рата са Украјином испунила своје обећање и јединог руског савезника тренутно, Белорусију, опремила тактичким балистичким ракетама Искандер и савременим ПВО системима С-400

Ову вест је током сусрета у Минску са Владимиром Путином саопштио белоруски председник Александар Лукашенко, који се свом руском колеги захвалио на испоруци наоружања које је Москва и обећала.

  • Данас смо распоредили системе С-400 и што је још најважније систем Искандер, који сте нам предали, као што сте и обећали пре шест месеци – рекао је белоруски председник Александар Лукашенко, руском колеги на заједничкој конференцији за новинаре у Минску.

Путин је на овој конференцији открио да су Русија и Белорусија направиле једниствени систем ПВО одбране, али и раног откривања и упозоравања. Иначе кључни елемент тог система је С-400.

Још једна новина осим Искандера и С-400 је та што ће белоруски пилоти проћи и обуку за кориштење „специјалног оружја“ и „специјалне муниције“, саопштио је Путин, а потврдио Лукашенко

-Морам рећи да смо припремили авионе. Како се испоставило такве авионе имамо још од совјетских времена, а тестирали смо их у Руској Федерацији. Заједно са Русима сада обучавамо посаде, које могу да управљају авионима, који могу да носе посебне терете, рекао је Лукашенко.

Зашто су за Белорусију веома битни Искандери?

  • Искандери су једна од варијанти асиметричног руског одговора на размештај система америчке противракетен одбране у Европи. Те ракете које у наоружање улазе 2009 модернизовани су за даље домете, могу да компензују губитке Русије на стратешком плану због примене договора о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, тако да се закрпи рупа за домет 300-500 км.. У оквиру савезне државе постоји споразум о заједничкој заштити граница, а Русија може сваку врсту оружја дислоцирати у другу, у Белорусију уз њену сагласност, тим пре кад постоји јединствени систем ПВО, написао је бивши амбасадор у Белорусији Срећко Ђукић.

Оставите Коментар