Радови на изградњи пешачке пасареле између Калемегдана и обале Саве су доста комплексни и пројекат је изазивао дозу стрепње, али се све одлично одвија и већ сада можемо да кажемо да ће ово бити један од објеката који ће постати нова „разгледница“ нашег града, рекао је помоћник градоначелника Андреја Младеновић гостујући на ТВ Прва.

Он је истакао да ће цео потез који данас називамо Бетон хала изгледати другачије и потврдио да ће пасарела  грађанима бити доступна у року од неколико месеци, односно да ће на лето сигурно бити на располагању.

– Прва фаза изградње веома комплексна. Челичном конструкцијом је требало „прећи“ Булевар војводе Бојовића и сада се налазимо при крају тих радова који ће за неколико недеља бити завршени. Тренутно се ради на електро-инсталацијама и постављању лифта, а вредност читавог пројекта је нешто већа од 214 милиона динара. Мислим да је ово јединствен пројекат који ће спојити Калемегдан са обалом Саве,  а целокупним уређењем у оквиру прве фазе изградње пешацима ће бити омогућено да са Калемегдана, али и из центра града, стигну до Сава променаде не напуштајући пешачку зону – рекао је Младеновић.

Помоћник градоначелника је подсетио да је тренутно је у току реконструкција Карађорђеве улице и по ће окончању тог посла овај део кеја имати бициклистичку стазу и бити спојен са већ завршеним делом Сава променаде који пролази кроз Београд на води.

– Очекујем да ћемо у року од годину или две имати у потпуности завршену везу овог дела града са Адом Циганлијом и тада ће бити могуће да се из Кнез Михаилове улице, пешачком стазом, преко Калемегдана и Сава променаде, стигне до Савског језера. То је нешто што Београђани нису могао ни да замисле пре неколико година. Београд се мења и на овом месту више неће бити железничке пруге, већ линијски парк који ће у потпуности и на боље изменити изглед овог дела града. Град се спушта на реке у правом смислу те речи – пореучио је Младеновић.

Према његовим речима, спајање пасареле са Великим степеништем на Калемегдану и уређење околног простора представља другу фазу изградње.

– Модерна скулпутура, чији су аутори светски признати вајари професор Мрђен Бајић и Британац Ричард Дикон, заузимаће централно место на пасарели и доминирати овим потезом. Пасарела ће бити нова атракција која ће привлачити велики број људи и туриста. Ове године ће уследити почетак радова на изградњи гондоле која ће премостити Саву и спојити Калемегдан са Новим Београдом, односно Парком Ушће. Код Музеја савремене уметности налазиће се станица гондоле, а спајање десне и леве обале Саве на овај начин ћемо позитивно променити наш град. То је права ствар за све нас који живимо у Београду, али и за оне који долазе у престоницу Србије – поручио је Младеновић.