Улице ће добити и принцеза Оливера, кнез Павле Карађорђевић, цар Јустинијан Први и цар Ираклиј, Владета Јеротић, Јелка Бојкић Макавејев, Драгиња Гавриловић, Косара Цветковић…

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда усвојила је иницијативу Александра Вучића у својству грађанина, да се лева обала реке Саве од Бранковог моста до моста „Газела” назове Обалом јасеновачких жртава. Вучић је у иницијативи нагласио колико је важно да памтимо и штитимо успомену на наше страдалнике из система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу.

– Систем концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, који је функционисао у оквиру Независне Државе Хрватске, представља најстрашнији симбол страдања припадника српског, јеврејског, ромског, као и других народа током трајања Другог светског рата на подручју Југославије. Осећајући људску потребу да, током ове тужне 80. годишњице успостављања тог најстрашнијег губилишта на некадашњим југословенским и једног од најужаснијих на свеукупним европским просторима током Другог светског рата, у својству грађанина Републике Србије допринесем очувању сећања на њихову невину жртву, а након обављених консултација са стручњацима Музеја жртава геноцида, упућујем званичан предлог да се лева обала реке Саве, на потезу од моста Газела, па све до Бранковог моста, назове Обалом јасеновачких жртава. То је најмање што можемо учинити како бисмо очували достoјaнствено сећање на жртве геноцида почињеног над српским народом, као и на жртве Холокауста и Самударипена – део је Вучићеве иницијативе.

Чланови Комисије усвојили су иницијативе Горана Весића, поднете у својству грађанина, да се у Београду именују улице принцезе Оливере, кнеза Павла Карађорђевића, цара Јустинијана Првог и цара Ираклија.

Прошла је, како стоји у саопштењу, и иницијатива Андрее Радуловић, поднета у својству грађанке, да улице добију прва жена дипломирана ветеринарка Јелка Бојкић Макавејев, прва српска приповедачица и романсијерка Драгиња Гавриловић и српска књижевница, ликовна уметница и педагошкиња Косара Цветковић.

Центар за развој Шајкашке предложио да се именује улица Вожда Ђорђа Стратимировића, команданта српске војске 1848. године.

Усвојена је иницијатива Ирене Арсић, да се именују улице по знаменитим дубровачким Србима Ивану Стојановићу и Никши Градију, као и иницијатива градоначелника Зорана Радојичића, да улицу добије Владета Јеротић, српски неуропсихијатар, психотерапеут, филозоф, књижевник, академик.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар