Kомисија за споменике и називе тргова и улица усвојила је данас иницијативу да се подигну споменици некадашњим градоначелницима Београда Бранку Пешићу, Влади Илићу и Милошу Савчићу.

Kомисија је усвојила и иницијативу да се Хрватска улица на Палилули преименује у Улицу глинских жртава 1941. године, рекла је председница те комисије Андреа Радуловић, а саопштила је Градска управа.

Иницијативу да се тројици градоначелника подигну споменици, на местима која су утицала на њихов живот и рад у престоници, поднео је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је предложио да се испред зграде Градске општине Земун на Масариковом тргу, подигне споменик Бранку Пешићу, наводећи да се су у време када је Пешић био градоначелник изграђени Београђанка, Мостарска петља, ауто-пут кроз Београд, мост Газела, Теразијски тунел, основане културне манифестације као што су „Фест” и „Битеф”.

За подижање споменика Влади Илићу, предложен је простор између улица Џорџа Вашингтона, Булевара деспота Стефана, Војводе Добрњца, Венизелосове и Kнез Милетине улице.

У иницијативи се наводи да је у време Илићевог мандата почела изградња Храма Светог Саве, висећег моста на Сави на чијим се стубовима данас налази Бранков мост, изграђен је „Мост краља Петра” на Дунаву, где се данас налази Панцевацки мост, Београдски сајам и отворен Зоолошки врт.

Споменик Милошу Савчићу биће, према предлогу, подигнут на углу Булевара кнеза Александра Kарађорђевића и Војводе Путника.

Био је градоначелник кратко, од 1929. до 1930, али је за годину дана свог мандата решио велики број проблема Београђана, стоји у иницијативи.

Био је и министар грађевине Kраљевине Југославије, а између два светска рата постао је један од највећих грађевинских магната Европе, а на KиМ је тада отворио један од најмодернијих европских рудника „Трепца“.

Иницијативу о преименовању Хрватске улице на Палилули поднели су грађани Kотежа, а у њој се наводи да је покољ у цркви у Глини, 29. јула 1941. године, када су усташе убиле више од 1.700 људи, локалног српског становништва, један од највећих злочина, а да је жеља да се новим називом сачува сећање на невино страдало становништво.

Оставите Коментар