Бивши председник Албаније Сали Бериша позвао је црногорске званичнике да спрече обнављање православне цркве у Мартиновићима код Гусиња, уз тврдњу да представници Српске православне цркве (СПЦ) провоцирају мештане и обнављају цркву без дозволе локалне самоуправе.

„Српскоцрногорски ултранационалисти дижу тензије у Мартиновићима јер граде верски објекат у селу у коме живе само Албанци. Немају дозволу локалних власти, нити потврду да је земљиште њихово. Оно је отето од једне албанске фамилије“, написао је Бериша на свом Фејсбуку, преносе подгоричке Вијести.

Он је казао да подржава изградњу верских објеката, али да је неприхватљиво да се то користи за провоцирање и дизање међунационалних тензија.

„Због тога осуђујем ову провокацију и позивам локалне и државне власти у Црној Гори да интервенишу и спрече незаконито деловање екстремистичких група које изазивају међунационалне и верске тензије“, написао је Бериша.

Албански медији објавили су недавно снимке мештана Мартиновића како негодују док траје црквена служба на месту некадашње богомоље, а на снимцима се виде и особе које обезбеђују простор некадашње цркве, а за које мештани тврде да су полицајци у цивилу.

Обнову срушене цркве Светог Василија Острошког Српска православна црква покушава да споведе у дело већ неколико година, али се томе противи албанско становништво у селу, јер, како кажу, црква се обнавља на национализованом земљишту.

Из Српске православне цркве су раније казали да је након тужбе породице Прељвукај, Основни суд у Плаву 2011. године донео пресуду у корист Митрополије коју су 2013. године потврдили Виши суд у Бијелом Пољу и Врховни суд Црне Горе.

Оставите Коментар