Београд ће и ове године свечано обележити Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, а и овог 9. маја, четрврти пут заредом, биће организована шетња „Бесмртни пук“, а потом и велики концерт истакнутих руских и српских уметника и ансамбала, саопштили су организатори.

Како се наводи у саопштењу УО Фондације „Бесмртни пук“, гости манифестације биће и високи руски званичници Константнин Косачов и Валериј Рјазански, председници одбора за спољну и социјалну политику Савета Федерације Русије.

Свечани марш „Бесмртног пука“ почеће у 17.00 испред Спомен парка ослободиоцима Београда и кретаће се улицама Рузвелтовом и Булеваром краља Александра до Скупштине града Београда, испред које ће у 17.30 бити одржан свечани концерт, који организује Руски дом уз подршку Града Београда и Владе Града Москве.

На концерту ће наступити Надежда Кригина, народна уметница Русије, Јан Осин, заслужни уметник Русије, Иван Босиљчић, државни академски ансамбл „Русија – Људмила Зикина“, оркестар Московског кадетског музичког корпуса, Културно уметничко друштво ЛОЛА из Београда и други.

Након свечаног концерта, на платоу испред Скупштине Града Београда за грађане главног града, али и целе Србије који ће тог дана бити у Београду, биће приређена бесплатна пројекција на отвореном руског филма „Балканска међа“ у коме главну улогу игра српски глумац Милош Биковић.

Организатори манифестације позивају учеснике акције „Бесмртни пук“ да понесу фотографије својих рођака који су учествовали у одбрани Србије у Првом светском рату, борили се против фашистичке окупације Југославије у Другом светском рату, фотографије оних који су се деведесетих борили у ратовима на простору бивше Југославије, као и оних који су бранили Југославију од НАТО агресије 1999. године.

Шетња Бесмртног пука, у чијој организацији учествује више српских и руских организација, уз подршку Града Београда, биће одржана без икаквих политичких обележја и симбола и имаће исклучиво родољубиви и морални карактер, истичу организатори.

Оставите Коментар