Косовска рампа за робу из централне Србије која српској привреди доноси штету већу од 500 милиона евра годишње направила је добар посао суседним, али и најразвијенијим економијама света.

У тексту можете прочитати које земље су највише профитирале због ембарга на робу из централне Србије у јужној покрајини и о коликом је профиту реч. Подаци говоре да су најбољи посао обавиле фирме из Словеније и Северне Македоније и да су у питању милионске цифре.

Према најновијим подацима јужна покрајина је у фебруару ове године повећала увоз за 13,4 одсто, односно за 27 милиона евра у односу на фебруар 2018. године. Практично, набавке је највише повећала из Словеније која је у односу на пре годину дана фирмама у јужној покрајини продала робе за 9,3 милиона евра више. На другом месту је Северна Македонија која је у фебруару на КиМ пласирала седам милиона евра робе више него у истом периоду лане. Следе Албанија и Турска одакле је јужна покрајина повећала набавке за по око шест милиона евра.

Интересантно је да пето и шесто место деле Немачка и Кина. Оне су извоз у јужну покрајину повећале за укупно око пет милиона евра. Значајно повећање од око 1,5 милион евра забележила је и Хрватска, а раст од око 400.000 евра имале су и фирме из Црне Горе.

С друге стране, куповина робе из централне Србије истовремено је смањена за 98,4 одсто. Практично у фебруару прошле године фирме из централне Србије су у јужну покрајину продале робе за 30,1 милиона евра, а годину дана после за минималних пола милиона.

– Српској економији увођењем косовске таксе нанета је штета од више од 500 милиона евра годишње – рекао је Марко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за КиМ. Он је истакао и да је неистинита изјава косовског председнка Хашима Тачија да је штета од такси свега неколико милиона евра.

– Настојања да се та штета умањи како би се умањио притисак који Приштина трпи од дела међународне заједнице нису ништа друго него извртање стварности и нетачно приказивање чињеница – рекао је Ђурић.

Оставите Коментар