Амерички ратни брод “протеран” је из спорних вода Јужног кинеског мора након што је морнарица Кине подигла борбене авионе и морнарицу како би их отпратила, оптужујући Вашингтон за “провокативне” акције на мору.

Амерички ракетни разарач Бари; “упао је” у територијалне воде Кине у близини спорних острва Xиша – познатих и као Парацелска острва– у уторак, јавља Народна ослободилачка војска (ПЛА). По први пут, кинеска морнарица је ”активно упозорила” на илегално присуство на спорном подручју.

“Проактивне акције САД-а озбиљно су прекршиле међународно право и норме. Озбиљно су нарушиле кинески суверенитет и безбедносне интересе и намерно повећале регионалне безбедносне ризике”, рекао је пуковник Ли Хуамин, ПР команде ПЛА-е, додајући да сличне акције могу довести до “несреће.”

Позивамо америчку страну да се усмери на превенцију и контролу епидемије у својој домовини…и одмах заустави војне акције против регионалне сигурности, мира и стабилности.

Раније ове недеље, “Бари” је прошао оближњи тајвански теснац у свом другом “рутинском транзиту” овог месеца, саопштила је америчка морнарица. У оба случаја пратио га је кинески носач авиона. Амерички ратни бродови редовно „патролирају“ теснацем, као и морима Јужне и Источне Кине, наводећи потребу за заштитом „слободе пловидбе“, међутим Пекинг је у више наврата нагласио да сличне операције нарушавају његов суверенитет.

Напетости између Вашингтона и Пекинга бележе нагли пораст последњих недеља, с обе стране пљуште оптужбе у вези с пандемијом коронавируса. Амерички званичници, укључујући председника Доналда Трампа, тврде да је Кина прикривала виталне податке у раним фазама здравствене кризе. Чак је и замрзла средства Светске здравствене организације због своје наводне улоге у прикривању. Пекинг је узвратио инсинуацијом да је америчка војска можда имала улогу у Ковид-19 у Вухану, док су бројни кинески званичници одбацили америчке оптужбе инсистирајући да подели информације о вирусу чим буду доступне.

На Парацелским острвима, које чине око 40 острвчића и гребена, Кина, Вијетнам и Тајван их сматрају својим територијем, али од кратког војног сукоба с Вијетнамом 1974., Кина је задржала контролу острва којима сада управља покрајинска влада Хаинан. Вашингтон, међутим, не признаје територијалну власт Пекинга, сматрајући подручје око острва међународним водама.

--

Leave a Reply