Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић одржао је састанак са представницима највеће руске технолошке и IT компаније „Јандекс“ и том приликом поручио да је за Србију добра вест што је овај руски гигант заинтересован за долазак на тржиште Србије.

„Влада Србије ће снажно подржати сваку компанију која жели да инвестира у IT и сектор иновација у Србији, јер су то паметна, високотехнолошка радна места за наше младе инжењере“, истакао је после састанка Поповић.

Он је нагласио да је посебно било речи о сарадњи у области развоја IT производа и услуга који се односе на примену концепта „паметних градова“.

„То што је Јандекс урадио у Москви, са својим апликацијама за навигацију и системе транспорта, данас је признато у целом свету као један од најмодернијих технолошких образаца за паметне градове“, истакао је Поповић.

Како је навео, Јандекс развија и друге иновационе и IT производе у свим сферама, од саобраћаја до медицине, који су намењени широкој примени од стране грађана у великом броју светских земаља, а посебно на тржишту Русије и бившег Совјетског савеза.

„Оно што је Гугл у свету, то је Јандекс у Русији. Долазак овакве компаније у Србију у великој мери би допринео развоју наше иновационе и IT заједнице. То би нашој земљи донело најмодернија технолошка и иновациона знања данашњице“, истакао је Поповић.

Министар је указао да је Јандекс такође заинтересован за израду дигиталних навигационих мапа Србије.

„То би била основа за све остале геосервисе које могу да развијају у нашој земљи. Тиме бисмо створили предуслове за повећање броја руских туриста у Србији“, поручио је Поповић.

(саопштење кабинета Ненада Поповића, министра за иновације и технолошки развој)

Преузето са: fakti.rs