Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се у Москви са руководством једне од највећих руских технолошких компанија – „Касперски“ и том приликом поручио да је та компанија заинтересована за ширење на тржиште Србије.

Фото: REUTERS/Maxim Shemetov
Фото: REUTERS/Maxim Shemetov

„Компанија ‘Касперски’, која се бави развојем софтвера за безбедност података у сајбер простору, запошљава 4.000 људи и опслужује више од 400 милиона корисника у 200 земаља света. То је једна од највећих технолошких и иновационих компанија, не само у Русији, већ и у свету“, рекао је Ненад Поповић.

Истакао је да Србија има одличне младе програмере и најбољу школу инжењерства у Јужној Европи и да високо професионални инжењери представљају кључни развојни ресурс Србије када је у питању привлачење страних инвеститора у области иновација и ИТ-а.

Нагласио је да је заштита сигурности сајбер простора, било да је реч о терористичким претњама или сајбер саботажама у индустрији, област која данас има највиши могући значај за економију, али и националну безбедност једне државе.

„Зато би долазак ‘Касперског’ у Србију имао вишеструку важност, јер би поред запошљавања наших младих инжењера, они добијали знање од најбољих руских стручњака у овој области. То знање би остајало у Србији, која би сутра могла да постане регионални центар за развој софтвера у области сајбер безбедности“, истакао је министар, а наводи се у саопштењу.

Руководство компаније „Касперски“ потврдило је да ће ускоро посетити Београд, где ће се састати са представницима државних институција, приватног сектора и српских универзитета, како би биле сагледане све могућности будућег доласка ове компаније на тржиште Србије.

Извор: rbth.com

--