Руска амбасада у Вашингтону прокоментарисала је „Кримску декларацију“ државног секретара Мајка Помпеа.

Фото: Reuters/Фотомонтажа/Информер
Фото: Reuters/Фотомонтажа/Информер

Јуче је амерички Стејт департмент, само неколико минута пре почетка говора Мајка Помпеа у Сенату САД о „руском питању“ објавио „Кримску декларацију“ у којој је Државни секретар поновио да Сједињене Државе нису признале Крим као део Русије и да неће укинути санкције наметнуте поновним уједињењем полуострва са Русијом . Циљ „Кримске декларације“ је званична кодификација америчке политике према Криму.

„Стејт департмент квартално објављује саопштења о Криму. Ништа ново нисмо чули, само смо се уверили да наши партнери живе у другој реалности. Покушавају да манипулишу међународним документима у којима се наводи да сваки народ има право на самоопредељење, што и јесте основа повратка Крима у састав Руске Федерације 2014. године“ – наводи се у саопштењу амбасаде Руске Федерације.

Амбасада подсећа и да упркос митовима о наводној агресији и окупацији Крима, полуострво сваке године посети преко пола милиона туриста, као и неколико стотине хиљада Украјинаца, а у госте долазе и бројни амерички музичари и спортисти.

#Embassy_Statement on the "Crimea Declaration" released by U.S. Department of StateThe State Department comes up with…

Posted by Embassy of Russia in the USA / Посольство России в США on Среда, 25. јул 2018.

Саопштење је пропраћено и фотографијом преузетом са веб странице Амбасаде САД у Србији, која приказује Белу кућу са америчким и српским заставама од 28. јула 1918. године, а САД су тада показале своју солидарност са српским народом поводом четврте годишњице избијања Првог светског рата. Поводом 100. годишњице овог догађаја, америчка дипломатска мисија објавила је релевантну публикацију на својој веб страници.

„Чекамо на декларацију Стејт департмента да је Косово Србија“, наводи се у коментару амбасаде Русије у Вашингтону.

Крим је постао руски после референдума одржаног у марту 2014. године, где је више од 95 процената грађана републике гласало да се придружи Русији.

Извор: vostok.rs