ЛОНДОН увек има прилику да „шутне” Москву, ударајући по њеним интересима, изјавио је британски министар одбране Бен Волас.

Још се овако „историјски размаштао“:

„Шкотска гарда ударила је цара Николаја Првог 1853. године на Криму. То увек можемо поновити Цар Николај Први је направио грешку коју је сада поновио Путин. Није имао пријатеље и савезнике“.

Британски премијер Џонсон најавио је 22. фебруара да увођење санкција против банака Русија, Генбанк, Промсвјазбанк, Црноморска банка за развој и обнову и Индустријска штедионица.

Наагласивши да у томе неће бити никакве русофобије, најавио је и санкције против тројице руских бизнисмена – Генадија Тимченка, Бориса Ротенберга и Игора Ротенберга. Са замрзавањем имовине и забраном уласка у Британију.

Као и његова министаркса спољних послова Лиз Трас, која је објавила да ће Лондон помагати балитчким државицама „преко Црног мора“, Џонсон се показао неуким за припадника британске елите.

Јер, Тимченко је Украјинац, а браћа Ротенберг су – Јевреји.

Додуше, заиста нема русофобије.

У Лондону, дакако, неће ни да чују за указивање Москве да признање независности Донбаса не утиче на споразуме из Минска и не ослобађа Кијев обавезе да их реализује.

РУСИ ОДМАХ ОДГОВОРИЛИ

НА ПРЕТЊУ британског министра војног, Бена Воласа, да Лондон може Русији приредити нови „Кримски рат“ – одреаговало је Министарство одбране РФ.

Уместо указивања на несразмеру у војној моћи на штету Британаца, са указивањем, на пример, на наедавни ужас британских помораца када су схватили да је руска подморница испод њих и да их може потпити у било ком тренутку, војни врх у Москви је Воласа и британску јавност подсетио на историјске факте који сведоче како су Британци прошли у Кримском рату средином 19. века.

Портпарол Министарства одбране РФ – генерал-мајор Игор Конашенков – овако је прокоментарисао Воласову изјаву да Британија може да „шутне” Русију у било ком тренутку као што је њеног цара Николаја Првог током Кримског рата:

„Балаклавска битка у Кримском рату, која се одиграла 25. октобра 1854., уопште није ушла у историју захваљујући подвизима Шкотског 93. пука, о којем је Бен Волас са заносом говорио. Једини подвиг те јединице био је то што једноставно није побегла са бојног поља, као остали, пред налетима руске коњице. Претрпела је веома крваве губитке“.

Конашенков је додатно нагласио: „Још легендарније је уништење од стране руских артиљераца читаве аристократске енглеске бригаде лаке коњице под командом лорда Кардигана. За само 20 минута! Та погибија Британаца ушле је у историју јер је обогатила све језике света и војне уџбенике изразом топовско месо!”

Воласове речи – изговорене пред припадницима Краљевске коњичке гарде у Вестминстеру – пренео је лист The Independent.

Конашенков је, иначе, оценио да би британској војсци било корисно да зна да „кримске тврдње“ њиховог министра „нису ништа друго до пуко фантазирање“.

1 KОМЕНТАР

  1. Говна англосакоска морални људски олош као и католици!! Довољно је видети да енглези нуде
    политички азил украјинском режиму. С тиме је ваљда и врапцима на грани јасно које довео у Руској провинци Украјини на власт ову педерчину зеленског?!?

Оставите Коментар