Србија треба сама да донесе одлуке по питању енергената, али је за њу најбоље да диверсификује изворе енергије и начин на који производи своју енергију, изјавио је данас амбасадор САД у Београду Ентони Годфри.

– Ако се ослоните само на снабдевање из Русије биће вам теже да преговарате о повољној цени. Очекујемо да ће Србија ускоро учествовати у веома важном програму за увођење увоза гаса преко Грчке, што је веома важно партнерство. Важно је да уведе нове изворе енергије, пре свега, зелене изворе енергије. Поносан сам што америчке фирме у том циљу сарађују са Србијом – рекао је Годфри.

На констатацију да Србија жели што јефтинији гас а да би он преко америчке компаније био скупљи, Годфри је рекао да је о томе много разговарао са председником Александром Вучићем и поновио да је за дугорочну енергетску будућност Србије најбоље да диверсификује енергију јер ће онда имати бољу цену.

– Циљ председника Вучића је да учествује у још једном гасоводу са балканским партнерима, тако да би имала приступ изворима ван Русије. Нажалост, ми видимо да Русија приступ енергентима користи за политичке сврхе, Србија не треба да буде талац само једног извора енергије. То је мудра политика и председник Вучић то добро разуме – рекао је Годфри.

Безбедносна сарадња Србије и САД на највишем нивоу

Годфри је рекао да је билатерална безбедносна сарадња Србије и САД на највишем нивоу и да Вашингтон не замера Србији најновију набавку наоружања из Русије.

– Ми признајемо да се Србија определила за војну неутралност. Ако Србија жели да буде партнер са Русијом ми то прихватамо као одлуку Србије, али желимо да буде партнер и са САД. Могу да потврдим да нам је билатерална безбедносна сарадња на највишем нивоу – рекао је амерички амбасадор.

Он је истакао да САД не виде Србију као претњу, али се пита како суседне земље доживљавају Србију, да ли постављају питање који су циљеви Београда и зашто троши новац на наоружање пре него на инфраструктуру или енергетику.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар