Награђивану руску истраживачку новинарку Новаје газете и адвоката тешко су претукли наоружани људи током путовања у Чеченију, известила је група за људска права Тим против тортуре 4. јула.

Новинарка Јелена Милашина и адвокат Александар Немов тренутно су у болници у Грозном, пише Руски сервис Радија Слободна Европа.
Они су задобили вишеструке повреде, известила је група за људска права.

„Милашини су сломљени прсти и повремено губи свест. Има модрице по целом телу“, објавила је група на друштвеним мрежама и додала да је Немов убоден у ногу.

Према речима Немова, нападачи су њему и Милашини рекли да оду: „Губите се одавде, упозорени сте. Да нисте ништа писали“.

Милашина и Немов одлетели су у Чеченију да испрате објављивање пресуде Зареми Мусаевој, коју је чеченска полиција привела из руског града Нижњег Новгорода у јануару 2022, наводи Руски сервис РСЕ.

Пресуда би требало да буде објављена данас.
Немов је адвокат Мусајеве и с њом је требало да се појави на суду.

Милашина „физички није у могуц́ности да настави службено путовање“, рекла је Новаја газета за портал Медуза.

На захтев Новаје газете интервенисала је руска комесарка за људска права Татјана Москалкова. Веће за људска права и Унија новинара Русије известили су да ће се информисати више о детаљима напада. Унија је „изразила наду да ће починиоци бити кажњени“.

Власти у Чеченији нису одмах коментарисале овај случај.

Оставите Коментар