Ексклузивни видео показује како британска полиција изводи оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа из амбасаде Еквадора у Лондону.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж (47) је ухапшен данас у амбасади Еквадора у Лондону. Читав свет анализира снимак на коме се види како британска полиција извлачи Асанжа из амбасаде. Он се бранио, док су га полицајци вукли, а свима је за око запала књига коју је оснивач Викиликса држао у својим рукама у тренутку хапшења.

У питању је књига Горе Видал – Историја националне безбедности државе, а ово издање укључује и причу Видала о Америци.

У овом делу се може прочитати како уредник ТРНН Пол Џеј и признати есејста, сценариста и романописац Горе Видал разговарају о историјским догађајима који су довели до оснивања масовног војно-индустријског комплекса и како је политичка култура дала Америци „Империјално председништво“.

Гор је амерички књижевник, сценариста и политичар, познат по својим романима и есејима избрушеног стила, провокативним и духовитим изјавама, као и по оштрој критици америчке политике. Сматра се једном од наконтраверзнијих фигура америчког јавног живота двадестог века.

На удару јавности нашао се када је 1968. објавио инвентивну и обухватну авангардну сатиру „Мајру Брекинриџ“, у којој је пародирао америчко друштво, интелектуалну претенциозност и постмодернистички жаргон. Његови противници су роман оценили као порнографски, а познат је и као писац историјских романа.

Многи мисле да је Асанж на овај начин хтео свету да пренесе неку поруку.

Осим о књизи, медији и друштвене мреже брује и о речима које је Асанж узвикивао док су га је полиција одводила.

Иако се нејасно чује шта прича, у једном моменту Асанж је изговорио ове речи: „Морате се одупрети, можете се одупрети“.

Међутим, то није зауставило полицајце који су га стрпали у полицијски комби и одвезли.

ДЕТАЉИ О ХАПШЕЊУ АСАНЖА

– Могу да потврдим да је Асанж у притвору и да је суочен са правосуђем Британије – рекао је британски министар унутрашњих послова Саџид Џавид, пренела је агенција Ројтерс.

Након што је влада Еквадора укинула азил оснивачу Викиликса, британска полиција је ушла у амбасаду Еквадора у Лондону и ухапсила Асанжа.

Председник Еквадора Ленин Морено рекао је да је његова земља укинула азил Асанжу након што је он више пута прекршио међународне конвенције.

У еквадорској амбасади Асанж се налазио од 2012. године, како би избегао изручење Шведској која га терети за сексуално злостављање.

Асанж негира оптужбе и страхује да ће га Шведска предати властима САД како би се суочио са њиховим оптужбама за обелодањивање војних и дипломатских докумената.

Асанж ће се у веома кратком року појавити у вестминтерском суду, навела је британска полиција.

Оставите Коментар