Колико је Босна и Херцеговина подељена држава одавно је познато, а о томе како су настали данашњи Бошњци испричане су многе приче, а свака води до тога да су некадашњи православци на територији Босне из страха од одмазде прихватали ислам.

Ове речи потврдило је много људи, а међу њима и прослављени режисер Емир Кустурица који је јавно признао да је открио своје православно порекло и узео име Немања.

Веровали или не један од Срба, који је одбацио православље и прихватио ислам, односно његови преци је и некадашњи лидер Бошњака Алија Изетбеговић.

Да, добор сте прочитали Изетбеговићи су некада били Срби, презивали су се Живковић, а порекло воде са данашњих простора Аде Циганлије, коју су у доба Карађорђа баш они држали.

То да Алија Изетбеговић, отац данашњег лидера СДА Бакира има српско порекло тврдио је и лидер СПО Вук Драшковић у једном од својих интервјуа.

„Лидер босанских муслимана и бивши председник Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић био је пореклом Србин, а његова породица била је власник Аде Циганлије! То ми је лично признао лидер босанских муслимана“, рекао је Драшковић.

Да је Алија српског порекла и он је сам наслућивао када је изјављивао да је “Србин мухамеданске вероисповести”, а како смо имали прилику да се уверимо сам Изетбеговић је потписивао његова документа на којима је писало да је Србин.

Изетбеговићи постају тек када су побегли из Србије 1868. године и узели су презиме од бега Изета, а до тада су се презивали Живковић, тачније на турском Јахија.

Та породица према историјским архивима живела је на имању где се данас налази Народно позориште и „Клуб књижевника“.

Још једна повезаност Алије са Србијом је и та да се породица Изетбеговић након бекства из Србије преселила у Босански Шамац.

Баш у тој  кући родио се 1952 .године први демократски премијер СР Југославије Зоран Ђинђић.

Оставите Коментар