Чињеница да је усред опште пошасти вируса корона огромна Русија забележила свега тридесетак случајева ове заразе изазива недоумице у стручним и лаичким круговима на Западу.

Податак о готово минорном броју обољења у Русији, која се граничи са Кином хиљадама километара, необична је за многе посматраче и изазива разне теорије.

Русија је, рецимо, до 5. марта имала само четири потврђена случаја – а од тога само један у Москви, највећем европском граду након Истанбула.

Француска и Немачка имају већ данима више од 2.000 заражених, а у Италији влада хаос са 12.000 оболелих.

У Русију је до избијања епидемије авионом улазио сличан број путника из Кине као и у наведене европске земље.

Чак и руски независни портал „Медуза“, који су у Летонији покренули руски новинари како би избегли, како се наводи, цензуру, напомиње да је Русија затворила границе довољно брзо да готово нико заражен не успе ући.

Прекинуте су директне железничке линије Пекинг-Москва, а копнена граница с Кином затворена је за аутомобиле и пешаке.

Ипак, у том тренутку била су регистрована 9.923 случаја вируса широм света, а вирус је имао прилику да уђе у Русију и пре овог делимичног затварања границе са Кином.

Према другој теорији, Русија је у почетку имала среће, а онда су граничне контроле обавиле свој посао.

Међутим, та објашњења за многе нису довољна, и подсећају да се Русија, осим са Кином у којој је избила епидемија, граничи и са Ираном, који је у врху по броју заражених.

„Роспотребнадзор“, руска агенција за заштиту потрошача, дневно објављује билтен о напорима у борби против епидемије вируса корона.

Она наводи да је од 31. јануара, када је сав ваздушни саобраћај из Кине преусмерен на московски аеродром „Шереметјево“, 382.155 путника из Кине прегледано и да је њих 130 имало симптоме заразе.

Међутим, ниједан од њих није на крају био позитиван на вирус, већ на обичну грипу и друге инфекције.

Неки тврде да Русија, наводно, не користи најбољи расположиви тест на вирус.

Постоје две врсте теста који може открити вирус корону: томографија, која пружа опис клиничких симптома као што је упала плућа, и лабораторијски тест који утврђује да ли је генетски материјал вируса присутан у узорку пацијента.

У Русији се тестови обављају помоћу дијагностичког теста који производи фирма „Вектор“, а он користи ПЦР, ланчану реакцију полимеразе. То су такође сасвим валидни тестови.

Ево у чему је поента, број случајева у Русији је „дебело потцењен, али већини заражених не треба помоћ доктора“. Што значи, Руси не тестирају своје грађане у великом броју и свако ко буде имао велике проблеме, сам ће доћи у болницу да тражи помоћ. Сви остали ће се излечити сами.

Специјалист за заразне болести Валентин Ковалев сматра да су многи људи покупили вирус из Кине, али да је он попут обичне респираторне болести и људи који се заразе на крају сами оздраве.

– Нико овде неће рутински проверавати све који добију прехладу код куће – коментирише Ковалев.

То заправо значи, закључују руски портали, да у тој земљи нема хистерије око вируса корона већ је третирају као врсту грипа у сезони те болести.

2 KОМЕНТАРА

  1. Gluposti…rusija u January je blokirala granice… Komunisticke drzave (koje su sad I koje su bile) ce slediti upustva I izbeci demokratiju..sem toga rusi izoluju lako I bez pompe sumnjive I primer Putinove drzave je kako.se ocuvava narod… Iako smanprotiv sns mafije veceras je vucic uradio dobru stvar Masa kasno 15 dana… Jedino jos da struju komunalije da ovaj mesec otpisu I keedite ljudima da prolongiraju

  2. Kad se logicki promisli Rusi su najotporniji narod jer ne zaboravimo oni se zimi kupaju u ledenoj vodi, bebe I deca se ne utopljavaju vec ih iznose na hladnocu, piju votku, jedu zdravije od mnogih drugih, itd. Pored toga, u Moskvi je 95% objekata pokriveno kamerama I imaju softver za prepoznavanje lica, pa ne verujem da nekome kome se preporuci karantin moze da podje za rukom da izlazi van.

Оставите Коментар