СРБИЈА на Светском првенству има за ривале оне репрезентације које им је жреб доделио пред долазак тимова у Катар, али има и неке који уопште не учествују на Мундијалу, али успевају да се својим невероватним захтевима пробију у вести великих светских медија.

Тако је недавна фотографија српске заставе, из српске свлачионице (односно, свлачионице која је додељена „орловима“ на утакмици против Бразила) изазвала гнев у албанској заједници јер је на застави приказана целовита територија Републике Србије. Наравно, са јужном српском покрајином, Косовом и Метохијом, као њеним саставним делом.

Писале су се жалбе ФИФА, долазили страни новинари на конференције изабраника Драгана Стојковића, па њих, а потом и самог Пиксија, питали да ли стрепе од казне светске куће фудбала. Нису наседали „орлови“ на провокације, не желећи да се правдају за став „да је наше оно што је наше“, али…

Сада је на ред дошла друга фаза притиска, и то још невероватнија.

Наиме, из Дохе је на друштвеним мрежама освануо снимак како српски навијачи у Катару, у једном кафићу, певају песму „Весели се српски роде“.

Иако су речи те песме класичне родљубиве (текст гласи: „Огријало Сунце са Косова поља равна, засијале светиње из времена давна. Рефрен: Весели се српски роде, српски роде због слободе. И због славних Немањића, Обилића, Петровића. И због славне Грачанице, Студенице, Раванице. Нек’ се српски барјак вије од Призрена до Румије; (затим) Одјекнула звона са старих Дечана, ово је земља Лазара и Стефана; (затим) Рефрен, па; Овдје су гробови славних предака, Што одбранише свету вјеру од Турака“) на друштвеним мрежама почела је албанска кампања да се због тога казни фудбалска репрезентација Србије.

И то уз образложење, да се не сме дозволити „четничка, расистичка кампања“ (?!).

Једна од Албанки је овако апеловала да ФИФА предузме ствари у своје руке што се тиче Срба:

  • Прво екипа, а сада навијачи певају четничке расистичке песме. Да ли српски фашизам икада стаје? Зна ли он за границе, ФИФА? – поручила је, дописавши „Што је доста, доста је“

Какве везе имају четници са поменутим стиховима, где је фашизам у вољењу историје свог народа и како некоме падне на памет да све ово стави у исти кош… остаје мистерија. Или је, заправо, све врло, једноставно, чим за циљ има пријављивање Србије некој међународној институцији.

Оставите Коментар