Црква из 16. века, потопљена 1962. године, поново је изронила на површину због суше.
Током скоро 6 деценија под водом, доминиканска црква се појавила свега 4 пута када је опадао ниво воде, а последњи пут се то догодило 2017. године када је могла да се види у пуној величини.

PHOTOS: Remains of 16th century colonial church emerge from ...

Kатоличка црква, изграђена у 16. веку како би се ширило хришћанство у регији, потопљена је заједно са целим градом Халапа ел виехо да би се изградила брана Бенито Хуарез 1962. године. Брана се снабдева водом из две реке.

Мештани су бли приморани да се преселе, а читава села су потопљена. Сматра се да су и драгоцености знаменитих земљопоседника такође завршила под песком.

„Kада се вода повуче, можете свашта да видите“, рекао је локални рибар.

Иако је под водом скоро 60 година, фасада цркве је у прилично добром стању иако се део зидова одломио у земљотресу 2017. године.

„Пре 5 година, читава структура је била очувана, али је земљотрес нанео велику штету, па је црква сада пуна пукотина“, рекао је локални мештанин Антонио Хернандез.

Kада прође суша и високе температуре, вода ће поново прекрити цркву.

Једном приликом, ниво воде у брани био је испод 40 одсто од уобичајеног због чега је постао главна брига за локално становништво и њихове усеве. Воду из бране користи око 247 општина.

Оставите Коментар