Јутрос рано из свих црногорских средина кренули су верници на Тројичиндански сабор за одбрану вере и светиња ка Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици.
На платоу испред храма окупљају се архијереја, свештенство, монаштво, верни народ. Отац Предраг Шћепановић је саопштио да се очекује долазак око 80 аутобуса са југа и севера државе.

Света архијерејска литургија почела је у 9 сати, а у 11 сати биће прочитана декларација која ће одредити даље кораке које ће правити Митрополија црногорско приморска, чврсти темељ државе Црне Горе.

Према сазнањима до којих смо дошли на неколико места полиција је заустављала аутобусе што је додатно успоравало њихов долазак у главни град Црне Горе.

Црногорска полиција забранила је у суботу у раним јутарњим сатима улаз свештенству Епархије милешевске у Црну Гору, које је кренуло на Тројичиндански сабор у Подгорици.

Збор се одржава у организацији Митрополија црногорско-приморске и њених епархија са којега ће бити послата порука властима у Црној Гори и међународно заједници о последица а које би изазвало усвајање Закона о слободи вере чији предлог је кабинет Душка Марковића једногласно усвојио.

Тензије и зебњу подигла је и изјава председника Црне Горе Мила Ђукановића да ће „обновити Црногорску аутокефалну цркву“.

Предложеним законом у државно власништво прелазе све цркве и манастири који су подигнути до 1918. године.

loading...

Оставите одговор