Ослањање Црне Горе на државе из региона при спољнотрговинској размени је очекивано, јер главну ставку увоза чине пољопривредни производи из Србије
Црна Гора је током ове године највише робе извезла и увезла из Србије, чиме је Србија и даље задржала позицију главног спољно-трговинског партнера Црне Горе.

– Црна Гора је највише увезла робе из Србије – 411,8 милиона евра, Kине – 220,1 и Немачке – 189,5 милиона евра. Највећи спољнотговински партнери у извозу били су: Србија 73,1 милиона евра, Мађарска – 40,9 и Босна и Херцеговина 25 милиона евра, показују прелиминарни подаци Монстата о спољнотрговинској размени у првих десет месеци.

Подаци Монстата показују да је спољнотрговинска робна размена била највећа са потписницама Централноевропског споразума о зони слободне трговине (ЦЕФТА) и Европском унијом.

Ослањање Црне Горе на државе из региона при спољнотрговинској размени је очекивано, јер главну ставку увоза чине пољопривредни производи из Србије.

Овај увоз донекле је и разумљив, јер туристичка привреда Црне Горе има велике потребе за пољопривредним производима. Размена са Kином је вероватно условљена пројектом аутопута, а увоз из Немачке повезан је са великим увозом половних аутомобила на тржишту Црне Горе.