Многе је погодила одлука званичне Црне Горе да неће бити дозвољен улаз грађанима Србије. Било је ту много не тако лепих коментара, али је чињеница да свака држава има право да одлучи коме ће да дозволи улазак у земљу, а коме не.

Званично је од уторка 30. јуна Црна Гора отворила своје границе за све држављане земаља Европске уније. Такође, за њих не важе никакви додатни услови, а осим за грађане Републике Србије, границе Црне Горе су затворене и за грађане Русије, Северне Македоније и Молдавије.

Том приликом је наведено и да уз негативан ПЦР тест на подручју Црне Горе могу, поред осталих ући и становници Босне и Херцеговине, Албаније и тзв. Kосова, што је значајно утицало на нарочито негативно коментарисање становника Републике Србије о овој теми, преноси Телеграф.

Иако су се надлежни у овој земљи трудили да представе Црну Гору као дестинацију која је готово без присуства коронавируса, вести које слушамо последњих дана им баш не иду на руку.

Некако се сасвим логично намеће питање како ће се Црна Гора ове године изборити, те да ли ће се потрудити да своје цене прилагоди новонасталој ситуацији или не?

Црна Гора у доба пандемије

На званичном сајту Управе за статистику Црне Горе – Монстат је наведено да је током маја 2020. године забележено само 1.658 долазака, те да је остварено 5.622 туристичка ноћења. Од тог броја, домаћи туристи су остварили укупно 1.417 долазака, односно 3.535 ноћења.

Kада су у питању страни туристи који су током маја боравили у Црној Гори, забележен је 241 долазак и укупно 2.087 ноћења.

Поређења ради, у истом периоду прошле године је забележено 125.492 долазака у колективном смештају и укупно 411.359 ноћења туриста.

Све то указује на значајан пад у овој грани индустрије.

Осим домаћих гостију, који у овом тренутку јесу најбројнији, Црну Гору посећују и туристи из региона, додуше у мањем броју.

Ипак, црногорски хотелијери и угоститељи се надају да ће снижавањем цена у одређеној мери успети да колико-толико ову сезону опораве.

Kонкретно, Хотелско-туристичко предузеће Будванска ривијера је недавно најавило најновију кампању, у оквиру које ће понудити и значајно ниже цене, те могућност плаћања летовања на одређени број месечних рата.

Чињеница да српски туристи немају још увек право да посете неко од црногорских летовалишта значајно утиче и на број посета овој земљи.

И даље није познато да ли ће и када Црна Гора отворити границе за држављане наше земље.

Оставите Коментар