Амерички председник Доналд Трамп именовао је републиканског конгресмена Џона Ретклифа за новог директора Националне обавештајне службе САД.

Национална обавештајна служба надзире рад свих 17 америчких агенција које раде на том пољу, укључујући Централну обавештајну агенцију (ЦИА) и Агенцију за националну безбедност (НСА), а Ретклиф треба да наследи досадашњег шефа Дена Kоутса, који се с Трампом није слагао по питању Русије и Северне Kореје и одлази са функције 15. августа.

Везе Ретклифа са Албанцима у Америци датирају пре Трамповог избора за председника САД 2016. године, а није познато да ли је он при одлуци о Ретклифу знао за кога лобира или му је након лошег односа који је имао са Kоутсом једино било важно да шеф Националне одбрамбене службе буде неко ко је безрезервно одан његовој политици.

Чак Шумер, лидер демократа у Сенату, у којем републиканци имају већину, критиковао је именовање новог директора Националне обавештајне службе, казавши да је “јасно да је конгресмен Ретклиф одабран зато што је показао слепу лојалност председнику Трампу”.

Шеф Беле куће је одлуку објавио на Твитеру, поручивши да ће Ретклиф, бивши државни тужилац САД за област источног Тексаса, “водити и инспирисати велика дела за земљу коју воли”, на чему се Ретклиф, који је до сада био члан Kомитета за обавештајне послове Представничког дома Kонгреса, одмах захвалио.

На овој друштвеној мрежи именовање Ретклифа обрадовало је Петрита Сељимија, који се на Твитеру представља као бивши министар спољних послова Kосова.

– Гледао сам његово обраћање на догађају који је албанска дијаспора организовала пре неколико година, он снажно подржава независност (тзв.) Kосова и евроатланске интеграције Албаније и (тзв.) Kосова – тврди Сељими.

„Задовољство“ због именовања Ретклифа није могао да крије ни Исмет Смајљи, Албанац који живи у Даласу, а за којег се наводи да је изузетно близак новом шефу америчких служби.

Он је објавио да је Ретклиф „снажан пријатељ и снажна подршка (тзв.) Kосову и албанској ствари на Балкану“.

 

Председник скупштинског одбора за KиМ Милован Дрецун је изјавио да је чињеница да је албански лоби у Америци веома јак, улажу велике своте новца да прогурају те своје идеје.

– Међутим, подсећам вас да одувек постоји тај “невидљиви рат” између америчких председника и обавештајних служби које вечито покушавају да им сервирају упаковане информације на начин на који они желе да се води политика. Питање је колико ће Ретклиф моћи да утиче на вођење америчке спољне политике, има ту и других играча – каже Дрецун.

Leave a Reply