Покушаји председника Kазахстана Kасима-Жомарта Токајева да се дистанцира од партнерских односа са Русијом довешће земљу до одређених последица.

Овај закључак изнели су новинари информативног издања „Царград“. Аутори чланка нису занемарили чудно понашање председника Kазахстана, а објаснили су и зашто су најновије спољнополитичке одлуке Нур-Султана почеле да изазивају питања у Русији.

Аналитичари „Царграда” су скренули пажњу на то да је под председништвом Kасим-Жомарта Токајева настала извесна криза у односима Русије и Kазахстана. Чудно понашање казахстанског лидера покреће одређена питања Москве. Нур-Султан је почео да доноси одређене спољнополитичке одлуке са антируским призвуком.

Kазахстанске власти покушавају да успоставе сарадњу са западним партнерима делујући на штету Руске Федерације. Овакав приступ приморао је Москву да предузме одређене мере.

– Чудно понашање Kасима-Жомарта Токајева изазива питања Русије од почетка специјалне операције, од којих је главно: Зашто, дођавола, допуштамо пролаз казахстанске нафте преко наше територије у Румунију, а затим у Украјину? Престанак рада Kаспијског цевоводног конзорцијума умањиће приходе републичког буџета, који су до сада омогућавали да се одрже ниске цене – објашњавају аутори чланка.

Новинари су наговестили да власти Kазахстана не намеравају да иду на помирење са Москвом, јер покушавају да самостално доносе спољнополитичке одлуке у вези са успостављањем сарадње са западним земљама.

– Већ су процуриле информације да је Kазахстан убрзао преговарачки процес о куповини турских беспилотних летелица, о изградњи турске војне базе у Kазахстану. Kазахстан и Велика Британија планирају да ове јесени изведу војне вежбе у Kаспијском мору – резимирали су аутори материјала.

Оно што је нејасно у целој овој ситуацији је чињеница да су Руси недавно у Kазахстану, током режиране обојене револуције буквално сачували живот Токајеву који је био практично свргнут од стране хиљада страних плаћеника убачених споља.

Шта се десило са Токајевом од тада до данас за ширу јавност није познато.

Оставите Коментар