Припадници Интервентне јединице 92 (ИЈ92) прва су линија одбране од насилника и нарко-дилера на београдским улицама, што их чини својеврсним брендом Београда, а и на амблему имају грб главног града Србије. У опису посла ових изузетно обучених и способних момака су ризична хапшења, опасне потере за одбеглим и насилним криминалцима, извршиоцима најтежих кривичних дела, као и константна потрага за дрогом и нелегалним оружјем.

У периоду од 1. новембра 2020. до 1. октобра 2021. године припадници Интервентне јединице 92 легитимисали су више од 75.000 људи, привели су 754 особе за којима је била расписана потерница, пронашли су 200 возила по потрагама, одузели 38 комада нелегалног оружја, више од хиљаду комада муниције разног калибра и запленили неколико десетина килограма дроге. Поред тога, припадници ИЈ 92 су и поред редовних активности, пружали помоћ колегама из других организационих јединица МУП-а у још 749 случајева – реч је о најризичнијим хапшењима и том приликом су иза решетака завршила још 422 изврсиоца тешких кривичних дела.

Опасне ситуације
Kомандант ове јединице потпуковник Душан Нинковић, истиче да су припадници ИЈ92 присутни на београдским улицама 24 сата дневно, 365 дана у години. То је чини јединственом у односу на све остале посебне јединице у МУП – они никада нису у бази. Њихова база су заправо београдске улице, а возила којима патролирају су њихов радни простор, њихове канцеларије.

  • То су људи који сваког дана ризикују своје животе у разним опасним и критичним ситуацијама, где морају у сваком тренутку бити спремни, концетрисани и опрезни. Својим огромним залагањем, самопоуздањем и храброшћу су заслужили сваку врсту поштовања, а резултати су заправо најбољи показатељ колико и како су предани послу – истиче Нинковић.

Он додаје да су током 2021. године доживели неколико изузетно опасних ситуација, у којима захваљујући професионалности припадника Интервентне јединице 92 није било настрадалих.

  • Тако је рецимо, крајем септембра била интервенција код Сајма, када је возач „шкоде октавије“ одбио да заустави возило приликом рутинске контроле, дао гас и нашег колегу, који је покушао да му извуче кључ из контакт браве, вукао по улици. Уследила је потера, током које су возач и сувозач из „шкоде“ нашег колегу изгурали из аута у покрету. Сва срећа па није задобио озбиљније повреде јер је физички изузетно спреман, али и захваљујући заштитној опреми. На крају смо успели да зауставимо „шкоду“ и уз помоћ колега из УKП-а да ухапсимо возача и сувозача. Њих двојица су били наоружани пиштољима, имали су чак и службену легитимацију полиције, као и пвц пакетиће са прашкастом материјом, највероватније дрогом. У питању су били вишеструки повратници, који су увек спремни да беже од полиције без обзира на последице – испричао је Нинковић.

Присећајући се најупечатљивијих акција хапшења, Нинковић је поменуо две ризичне интервенције које су се средином новембра догодиле у Миријеву и у Земуну.

  • У Миријеву смо, пружајући помоћ оперативцима градске станице, ушли у стан човека који је неколико пута осуђиван због најтежих кривичних дела. Оперативци су нам дали поуздане информације да осумњичени у стану крије дрогу и оружје, а знали смо и да је, између осталог, био у затвору јер је једном приликом пуцао на полицајца и ранио га. Приликом упада у стан, осумњичени је зграбио пиштољ, репетирао га и уперио у колеге из ИЈ92, док му је други пиштољ био за појасом. Kолеге су му неколико пута наредиле да спусти пиштољ, али пошто је одбио, један полицајац је употребио ватрено оружје и погодио га у руку. Тај полицајац је показао изузетну храброст и прибраност, као и остали припадници који су учествовали у акцији. Све припаднике је истог јутра примио лично министар унутрашњих послова са начелником ПУ за град Београд и похвалио их – објашњава Нинковић, и додаје да су само дан после акције у Миријеву, припадници интервентне имали филмску потеру у Земуну:
  • На Батајничком друму, возач је бежао полицајцима из Батајнице, па су се у потеру одмах укључили интервентни тимови. Возач је том приликом чак два пута покушао да прегази двојицу колега који су покушали да возача извуку из возила. Током потере оштећена су два полицијска возила и три паркирана аутомобила. Kолеге, које је возач БМW-а покушао да прегази, током потере употребили су ватрено оружје гађајући гуме на БМW-у, не би ли га успорили и касније зауставили, јер су у том моменту били угрожени животи пролазника и учесника у саобраћају. И тај бахати возач БМW-а је савладан и ухапшен, а утврђено је да је за њим расписано неколико потерница судова и потрага, а пронађена му је и одређена количина марихуне. Неки људи су се тих дана шалили на наш рачун и критиковали поступање, примера како је акција изведена као у видео-игрици „ГТА“, али они не знају кроз шта су моје колеге пролазиле у тим тренуцима потере. Нико од нас те ноћи није ока није склопио, јер је у тој јурњави неко могао да настрада. Једно је сигурно, ми смо свесни да никада нећемо моћи сваком удовољити када је у питању решавање сложених интервенција, пошто су сви генерали после битке, али вам гарантујем да ће сваки припадник ИЈ92 и сигурно сваки полицијски службеник ПУ за град Београд свој зивот жртвовати зарад туђег, јер сви сарађујемо заједно – истакао је командант ИЈ92.

Нинковић се присетио и како су припадници Интервентне јединице почетком новембра допринели спасавању живота полицајцима које је насилник Горан K. (31) избо ножем у Сремчици. Горан је тада најпре из чиста мира избушио гуме на неколико паркираних аутомобила, па је ножем напао двојицу полицајаца који су покушали да га спрече, док је један од њих задобио тешке повреде.

  • Наша екипа је на месту напада затекла полицајца који је обилно крварио. Kолеге су га одмах ставиле у возило ИЈ92 и одмах одвезле до првог Дома здравља у Сремчици, и одатле га заједно са лекарима унели у возило Хитне помоћи. Затим су службеним џипом пратили санитет који је јурио ка Ургентном центру, а ту су нам у помоћ прискочиле колеге из саобраћајне полиције, које су нам обезбедиле безбедан пролазак кроз веће раскрснице, да не би угрозили друге учеснике у саобраћају. Међутим, на Обреновачком путу, у смеру ка Београду, амбулантна кола су се покварила. Kако би други санитет што пре стигао до повређеног полицајца, ми смо брзо блокирали тај правац ка Београду и тако омогућили другој екипи Хитне помоћи да возећи супротним смером дође до нас. На тај начин смо уштедели много времена и спасли живот колеги – прича командант Интервентне јединице.

Што се тиче хватања нарко-дилера, Нинковић посебно истиче њихову домишљатост у сакривању и преношењу дроге.

  • Амфетамини, кокаин, хероин, марихуана, заплењујемо све и свашта од наркотика. Међутим, дилери се стално довијају и смишљају нове начине да сакрију дрогу – прича Нинковић и додаје:
  • Недавно смо у центру града зауставили возача аутомобила, а претресом возила уочили смо да је инструмент табла преправљана. Већ смо спремали документацију да му се ауто одузме ради претреса од стране припадника УKП-а, када нам је возач сам открио како се отвара специјални сеф који је направљен у шупљини иза радио-уређаја. Тамо смо пронашли већу количину марихуане као и вагицу за прецизно мерење. Иначе, поједини дилери плаћају од 1.500 до 2.500 евра за израду специјалних штекова у колима. Реч је о врсти сефа који се најчешће сакрије иза инструмент табле. Занимљиво је да се тај сеф отвара помоћу посебне шифре. На пример, морате да обавите пет операција у возилу како би отворили сеф – да упалите ауто, спустите возачев прозор, пустите грејање, па укључите мигавац, грејач за задње стакло или брисаче. Тек тада се тај сеф с дрогом аутоматски отвори. Дрога се у том штеку често увија у изолир траку, да би се прикрио мирис. Ипак, оно што највише забрињава је то да дилери често користе малолетнике за продају и пренос дроге – испричао је Нинковић.

Живе бомбе
Посебно ризичан део њиховог посла је и легитимисање људи, јер се никад не зна колико је та особа опасна. У просеку, десет до петнаест одсто легитимисаних су особе за којима је расписана нека врста потраге или потернице.

  • Ти људи су „живе бомбе“, јер не знате како ће реаговати када им приђете. Они углавном знају да за њима полиција трага и њихова реакција може бити опасна, поготову ако откријемо, на пример, да им је лична карта фалсификована. Зато колеге сваком лицу прилазе са посебном дозом опреза – напомиње Нинковић.

Сличан проблем могу да направе и људи који нису никад осуђивани, ни кривично ни прекршајно, али веома бурно реагују када их Интервентна легимитише.

Оставите Коментар