Хрватски председник Зоран Милановић, рекао је данас, коментаришући оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика, изјавио је данас да високи представник међународне заједнице у Босне и Херцеговине користи своја овлашћења како би заштитио себе, а кад тим истим овлашћењима треба да заштити права једног народа у тој земљи онда – баш нема времена.

Милановић је указао на то да Шмит мења законе како хоће и упитао где је био пре годину дана кад је бонским овлашћењима могао да промени изборни закон БиХ без кршења дејтонског Устава и спречи да Бошњаци бирају хрватског члана Председништва.

Он је оценио да је високи представник, да би заштитио своју репутацију, променио је кривични закон према којем је оно што је Додик урадио кривично дело.

„То се зове колонијална управа и то уништава ту земљу”, рекао је Милановић новинарима, преноси Хина.

Милановић је за Шмита рекао да је „пензионисани немачки политичар који је иза себе оставио небитан траг, да га је неко „инсталирао за колонијалног управника у БиХ”, да нема мандат Савета безбедности УН и да иза његових потеза стоје „неке амбасаде у тој земљи”, апострофирајући америчку.

Милановић је рекао да га је Додик у петак позвао да му јави за оптужницу.

„Је ли то начин смиривања ситуације у БиХ, деескалације”, упитао је Милановић додајући да ће „наставити да позива све факторе овог простора Хрвате, Србе, Бошњаке да разговарамо без тих колонијалних управитеља”.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак оптужницу против председника РС Милорада Додика због непоштовања одлука високог представника међународне заједнице, а за то кривично дело, ако буде проглашен кривим, прети му казна у распону од шест месеци до пет година затвора.

Посебним законом усвојеним у парламенту РС у јуну блокирано је спровођење пресуда Уставног суда БиХ, а тај закон поништио је високи представник за БиХ Кристијан Шмит 1. јула, користећи своја овлашћења.

Он је истовремено наметнуо измене Кривичног закона БиХ, којима се неспровођење одлука Уставног суда третира као кривично дело.

Додик је одлуку високог представника игнорисао и 7. јула потписао уредбу о ступању на снагу закона о блокади спровођења пресуда Уставног суда, преноси Танјуг.

Оставите Коментар