На у недељу одржаним изборима Александар Лукашенко изабран је по 6. пут за предсеника Белорусије. За њега је званично гласало 80,2% грађана. Звучи невероватно, али…

Шира јавност први пут на Лукашенка је обратила пажњу крајем 1991. године, када је био једини од 265 посланика белоруске скупштине који је гласао против ратификације Беловежског споразума (о распаду СССР-а), кога су потписали и креирали Борис Јељцин, Леонид Кучма и Станислав Шушкевич – испред Белорусије. Након 2 и по године расписани су председнички избори, на којима су главни фаворити били премијер Вјачеслав Кебич и горепоменути Шушкевич, кога је у предизборној кампањи дошао у Минск да лично подржи нико други до председник САД – Бил Клинтон.

Шушкевич је контролисао медије, изборну комисију, уживао подршку САД као мало ко у историји, имао одличне односе са Јељциновом администрацијом у Кремљу, али на изборима му је поверење поклонило тек 9,92% изашлих бирача. У други круг су отишли премијер Кебич и на изненађење свих, независни кандидат Александар Лукашенко, пре 2 и по једини од 265 посланика који се противио распаду СССР-а.

Након 2 ТВ дуела између првог и другог круга Вјачеслав Кебич постаје вероватно једини председнички кандидат у историји света који у другом кругу добија значајно мање гласова него у првом. За Лукашенка 1994. у другом кругу гласа 80,6% грађана.ж

Ако је могао до 80,6% када је био сам против система, Запада и Јељцина у Кремљу, што онда не би могао реално сада до 80,2%?

Игор Дамјановић

Оставите Коментар