Литургијом у селу Осојане у општини Исток, на Kосову и Метохији, данас је обележено 20 година од повратка Срба на своја огњишта.

Литургију су у цркви Светог архангела Гаврила служили митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

-Сви ми данас овде, мало стадо, али Христово стадо, имамо наду у Бога. Наша снага је у живога, васкрслога Бога који даје силу немоћнима, слабима и малима да би се кроз нас пројавила његова света воља и да би он кроз нас био присутан на овим светим просторима наших светих предака- рекао је епископ Теодосије.

Митрополит Јоаникије рекао је да није довољно да само имамо светлост сунца која земљи даје живот и здравље, већ да нам је потребна и Божија, Христова светлост.

Навео је да је права, истинита вера та светлост Христова која просвећује цео свет и која нам даје да видимо којим путем треба да идемо, те истакао да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био човек Божије светлости.

-Ваше страдање овде 1999. године била је народна голгота и распеће, али и Христова голгота и распеће, јер се Господ увек поистовећује са својим народом. Ваш повратак на своја огњишта, иако су била порушена и сагорела, био је почетак васкрсења и овај јубиларни дан, после 20 година, доживљавамо као мало васкрсење-рекао је митрополит Јоаникије.

Он је истакао да треба да памтимо страдање српског народа и жртве, али и лепе ствари.

-Није вам било лако када сте дошли. Било је потресно, али и тада сте певали иако нисте имали кров над главом…ово ваше место и заједница живи пуним животом и можете бити пример другима, јер многи који су свој живот наставили на неком другом месту тугују за својим завичајем-рекао је митрополит Јоаникије и додао:

-Нека је благословен ваш повратак и нека Бог да да успете у свему. Иако овде имате доста тешкоћа, ви сте слободни људи слободне мисли јер сте своји на своме. Поштујете друге и не желите никакве сукобе са њима, али знате шта је ваше и то чувате, а Бог ће вам дати да то сачувате јер сте се вратили чистога срца, из велике љубави.

Председник Привременог органа за општину Исток Малиша Ðурић подсетио је на речи митрополита Амфилохија, да је док нас буде, KиМ ““наша зеница, срце, наш свети град Јерусалим“ и да га се, као своје душе и судбине, не можемо никада одрећи.

Ðурић је предложио да се покрене инцијатива да једна од установа у Осојану понесе име митрополита Амфилохија за понос целом српском роду.

Присутнима се обратила и председница Удружења косметских страдалника Наташа Шћепановић, која је рекла да је наша дужност да се сећамо наших стадалника са KиМ.

„Наша је обавеза и дужност да их се сећамо, да их помињемо и не дозволимо да буду заборављени, као и да се изборимо да сазнамо нијхове судбине и дочекамо да се казне они који су починили сурове злочине“, навела је Шћепановић.

Осим 20 година од повратка Срба на своја огњишта, данас је у Осојану обележена и годишњица отмица и убистава на подручју општине Исток.

Оставите Коментар