БЕОГРАД – Шеф српске дипломатије Ивица Дачић сматра да изјава Сефера Халиловића о уништењу Републике Српске представља највећу претњу миру и стабилности у региону.

Дачић је навео да Халиловић није само бивши ратни муслимански командант, веч је он незванични портпарол Бакира Изетбеговића.

„Халиловић говори оно што Изетбеговић мисли. Зато његове претње треба схватити озбиљно, јер показују да постоје ратни планови, који се базирају на процени да Република Српска не може издржати више од 10-15 дана и да ни Србија не може да је одбрани. Свима је јасно да је референдум само изговор, а да иза свега стоји намера да се ратом уништи Република Српска. Да су хтели компромис, Уставни суд је могао да промени бар један зарез у својој одлуци. Али њима није био важан компромис, већ изговор за ратне намере и планове, за шта се муслимани у БиХ очигледно спремају“, наведено је у саопштењу министра спољних послова.

„Србија несумњиво жели мир и учиниће све да се сачува стабилност, али сигурно неће дозволити војни напад и уништење Републике Српске. О томе нико не би требало чак ни да сања“, нагласио је Дачић.

Он је додао да је „Србија довољно јака да одбрани себе, а неће дозволити ни уништење Републике Српске ако буде нападнута“.

„Очекујемо хитну реакцију међународне заједнице и међународних представника у БиХ, ако им је заиста стало до мира”, закључио је Дачић.

Прочитајте још: ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: У Србији подижу споменик америчком председнику!  

СКУП КЛИНТОН ФОНДАЦИЈЕ: Премијер опсовао у говору, па нападнут од стране… (ВИДЕО)

Извор: Танјуг