На иницијативу мештана Идвора родног села Михајла Пупина у овом месту ће бити подигнут споменик 28-ом америчком председнику, великом пријатељу српског народа и самог Пупина, Вудро Вилсону.

Ова веома занимљива иницијатива наишла је на одобравање како локалне власти, која финансира и елабоборат и пројекат, тако и америчке амбасаде у Србији која је вољна да учествује у финасирању у подизању овог споменика.

В. Вилсон Фото: Архив
В. Вилсон Фото: Архив

Зашто се подиже споменик Вилсону ?

Вудро Вилсон је имао велике симпатије за Србију и њене напоре да се издигне из пепела након Албанске голготе. О борби српског народа, његовим страдањима и херојству српске војске, често је слушао од свог пријатеља, Михајла Пупина. Под утицајем Пупина, Вудро Вилсон је на четврту годишњицу аустроугарске објаве рата Србији, 28. јула 1918. године, прогласио Српски дан.

У том периоду Пупин је извршио велики утицај на америчку интелигенцију и посебно председника Вилсона. Био је најбољи амбасадор којег је Србија имала у САД. Борио се за Србију, истицао њено страдање и ратне напоре. Успео да за своју домовину обезбеди подршку светске силе и једног од кројача будућности.

САД, под вођством Вилсона, одлучно устале у одбрану интереса новонастале државе СХС. Као прва велика сила, признале новостворену Краљевину СХС. Вилсон је одбацио Лондонски пакт из 1915. године, као обавезујући за САД, и оштро се супротставио настојањима Ватикана, Италије и Републиканске странке у САД да Краљевина СХС уступи делове своје територије, српског дела Баната Румунији а делове Истре Италији.

Подсећамо да на Бледу у Словенији подстоји споменик Пупину као најбољем амбасдору у САД икада са ових простора.

Прочитајте још:  АМЕРИКАНЦИ СЕ ТРЕСУ ОД СТРАХА ПОСЛЕ ПУТИНОВИХ РЕЧИ: Ево шта им је поручио руски председник!

АМЕРИКАНЦИ БЕСНИ: Погледајте зашто се цела Северна Кореја смеје Обами (ВИДЕО)

Извор: Јужни Банат