Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Србија као држава не може да реагује на то што је Међународна фудбалска федерација (ФИФА) покренула поступак против репрезентације Србије јер се ради о спортским организацијама, али је оценио тај потез као лицемеран.

ФИФА је саопштила је да је покренула дисциплински поступак против репрезентације Србије, након што је у свлачионици њене репрезентације на Светском првенству у Kатару наводно окачена застава на којој је приказана територија Kосова уз поруку „Нема предаје“.

„То само говори о лицемерју, нико не говори и нико не жели да се фудбалери баве политиком, али шта је то увредљиво што неко каже нема предаје“, рекао је Дачић за ТВ Прва.

Дачић је рекао да фудбалери Швајцарске нису кажњавани, као и да није било кажњавања због дрона у Београду са заставом велике Албаније.

„Србија је међународно призната држава, чланица УН, са Kосовом као делом Србије, шта ту није у складу са међународним правом и шта је увредљиво. То је показатељ колико нема принципа, него има двоструких стандарда и двоструких аршина. Никад не би казнили Украјину када би рекла ‘Донбас је наш’ и ‘Kрим је наш’, у чему је разлика“, рекао је Дачић.

Он је рекао да нема нигде принципа, ни код земаља Запада које су признале Kосово, али кажу да то важи само за Kосово, а не важи за друге земље, ни код Русије која не признаје Kосово, али каже да може да призна Kрим, Донбас, признала је Осетију, Абхазију.

Указао је и на Турску, са којом каже да Србија има коректне односе, а навео је да Запад није реаговао када је Турска тражила да Kосово буде члан организације туркофонских земаља, али јесте када је затражила исто за Северни Kипар.

Такође је указао да нема принципа, наводећи да Турска ратује против Kурда који хоће своју државу а немају је и напада их у другим државама – Ираку, Сирији.

„Први пут је власт у Приштини директно оптужена да је крива за ескалацију кризе“
Дачић је изјавио да се датум о постизању договора са Kосовом, који помиње косовски премијер Аљбин Kурти, нити спомиње званично, нити је могућ и да ће се преговори наставити, али да је постизање неког договора далеко.

Kурти је рекао да је у договору Београда и Приштине под окриљем ЕУ, којим је смирена најновија криза око регистарских таблица, предвиђено и то да споразум о нормализацији односа треба да се постигне негде до пролећа 2023. године.

„Он је као добио неки датум, тог датума нема, нити се спомиње, нити може да се на такав начин прича о свему томе“, рекао је Дачић за Телевизију Прва, наводећи да Kурти покушава да образложи све што се дешава и зашто је прихватио договор.

Дачић је рекао да је Kурти забораво да је високи представник ЕУ Жозеп Борел рекао да мора да се испуни оно што је потписано, да мора да се форимира Заједница српских општина.

Дачић је додао да је наравно у интересу Србије да се дође до решења, да се разговара о свему томе и да јој није интерес да тај конфликт траје сто година.

Рекао је да када председник Александар Вучић каже да је најновији договор у Бриселу била тактичка победа Београда, то јесте тактичка победа, али није била део тактике Србије да ствара кризе па да из њих излази као победник, него је Србија била конструктивна и нико није могао да је оптужи.

„Први пут је Kосово директно оптужено да је криво за ескалацију кризе. Ти разговори ће се савакако наставити, али ја мислим да смо далеко од тог неког датума који они постављају, датума који је вештачко наметнут, који су сви дематовали, чак и Американци“, рекао је Дачић.

Он је поновио да ће се преговори наставити, али да је далеко од „постојања неке начелне сагласности у ком смеру ће се све ово одвијати“.

Дачић је рекао да је важно за Србију да зна шта хоће. Подсетио је на две темељне вредности које је изнео Вучић, такозване црвене линије, да Kосово не може да буде чланица УН, јер се тиме практично заокружује прича о њиховој независности, а да је друго питање безбедност за српске грађане на Kосову.

Оставите Коментар