Мандатар за састав нове владе Израела Бењамин Нетанијаху склопио је коалициони споразум са ултрадесничарем.

Реч је о вођи партије Ноам Авију Маозу, сексисти, познатом по ставовима против ЛГБТQ заједнице и Арапа.

Маоз ће на основу синоћ потписаног споразума бити заменик министра задужен за управу за јеврејски идентитет, која би тек требало да се оснује.

Једна од организација коју ће Маоз надгледати је Натив, одговорна за јеврејску имиграцију у Израел из бившег Совјетског Савеза.

Будући заменик министра је рекао да жели да ограничи могућност за имиграцију Јевреја, те да унуци Јевреја који нису и сами Јевреји немају право да се уселе у Израел на основу Закона о повратку.

Многи имигранти из бившег СССР-а добијају држављанство по баки или деди Јеврејима, а ако имиграција буде у надлежности Маоза то би могло имати утицаја на њихово усељавање.

Нетањахуов конзервативни Ликуд је пре неколико дана пристао да ултрадесничар Итамар Бен-Гвир буде министар националне безбедности.

Нови споразум са Маозом приближава Нетањахуа формирању најтврдокорније владе у Историји Израела која ће се састојати само од десничарских, ултрадесничарских, верских и партија ултраортодоксних Јевреја, наводе израелски медији.

Маозова партија је у изборној кампањи истицала да арапски учитељи у јеврејским школама доприносе брисању јеврејског идентитета.

Он је против жена у борбеним јединицима израелске војске, а за легализацију одвајања жена и мушкарца на јавним догађаима, између осталог.

Нетањахуов споразум са Маозом оштро су осудили политичари из одлазеће коалиције, означивши га расистичким.

Садашњи премијер Јаир Лапид, вођа партије центра Има будућности (Јеш атид) је изјавио да је тај споразум „ни мање ни више него безумље и да се сваким даном који прође чини да ће влада бити не потпуно десничарска већ потпуно лудачка“.

Он је подсетио да се Маоз противи регрутовању жена у израелску војску, подржава терапију конверзије за ЛГБТ и сваки назадни став који се може замислити.

Одлазећи министар одбране Бени Ганц је објавио на Твитеру да ће се „борити против екстремитичке Нетањахуове владе свим средствима“.

Нетањхуов потез су критиковали и посланици из секуларне десничарске партије Израел бејтену (Израел наш дом) која је део одлазаће коалиције и пре свега представља имигранте из бивше Совјетског Савеза.

Агуда, удружење за ЛГБТQ плус једнакост у Израелу, је оценило да је укључење Маоза у будућу владу Израела најнижа тачка на коју је спала земља јер је он опседнут укидањем права припадника те заједнице и легитимизовањем мржње против њих.

Израелски медији коментаришу да укључење Моаза у коалицију није од кључног значаја јер лидер Ликуда и његови савезници имају 64 посланичка мандата у парламенту (Kнесету) са укупно 120, после избора 1. новембра. Маоз је једини посланик у Kнесету из партије Ноам.

Ликуд још није склопио споразум са две партије ултраортодоксних Јевреја и ултрадесним Верским ционизмом.

Оставите Коментар