Министар спољних послова Норвешке Анике Витфељд изјавила је да се нова влада земље залаже за ограничавање кретања савезника НАТО-а у близини граница Русије, преноси норвешки лист „ВГ“.

  • За Норвешку је важно војно присуство у подручјима у нашој близини. Али ми сматрамо да би било боље ако будемо сами излазили на крај у непосредној близини руске границе – помоц́у норвешких авиона и фрегата. То је за нас веома важно – изјавила је министарка. Kако је додала, планира да о томе разговара са властима Велике Британије и САД.
  • Они могу сами да доносе одлуке. Али ми, са своје стране, морамо да штитимо интересе Норвешке, а у интересима земље је да се сами бринемо о одбрани тих подручја, снагама норвешких Оружаних снага – додала је Витфељдова.

Истовремено је констатовала да тренутно присуство америчких Оружаних снага у близини граница Русије није вец́е него у другим периодима „послератне ере“. Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да ц́е руска страна наставити да оштро реагује на све врсте непријатељских акција НАТО-а.

Leave a Reply