Јуче је одржана седница Председништва Српске Деснице којом је руководио председник Српске Деснице Миша Вацић, а присустововало је 27 чланова Председништва СД у складу са државним мерама против пандемије корона вируса (скуп испод 30 људи) и поштујући физичку дистанцу од 2 метра размака међу присутнима.

На почетку седнице Вацић је изнео извештај о учешћу СД у изборном процесу и резултатима. Десница је изашла на изборе у 20 локалних самоуправа и прешла цензус у осам. Потом је похвалио најбоље резултате одбора у Врању, Врањској Бањи, Мерошини, Лајковцу, Пироту, Лебану, Нишкој Бањи, Краљеву, Новој Вароши, Великој Плани…

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Након извештаја у којем је закључено да је Српска Десница у укупно 20 локалних самоуправа скупила 14.901 оверених потписа грађана за кандидатуре одборника изборних листа СД на изборима 21.06., а укупно у свих 20 општина и градова СД је освојила 23.540 гласова. Вацић је председништву СД изнео своју моралну дужност и дао своју оставку. Предложивши је на гласање Председништву Деснице, уз речи: „Даље ти преузми” генералном секретару Александру Здравковићу. Александар Здравковић ставља овај предлог на јавно гласање, где је једногласно одбијен.

Председавајући Вацић се затим захвалио свим члановима председништва СД на указаном поверењу и отпочео своје излагање о предлогу будућег правца Српске Деснице.

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Суштина будућег правца је улазак у институције на републичким изборима који су најављени за годину и по дана. Анализом неуспеха свих десних опција које су изашле на парламентарне изборе (ДСС 2.4%, СРС 2%, Заветници 1.6%, Левијатан и Живим за Србију 0.8%). Вацић је предложио коалицију са свим релевантним патриотско десничарким опцијама, међу којима је истакао да би прво причао са: покретом „Левијатан”, странком „Заветници”, покретом „Живим за Србију” и свим другим попут „Метле” или монархиста који су спремни на сарадњу јединственог десног блока, са циљем увођења национализма у институције.

Након што је детаљније присутнима образложио замисао, затражио је да Председништво СД гласа о будућем правцу који је такође једногласно усвојен.

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Трећа тачка дневног реда била је унутрашња реконструкција Српске Деснице. Том приликом је Вацић расформирао постојећи извршни одбор, сменио све функционере тог органа СД и сменио свог дотадашњег потпредседника у СД и најавио за новембар одржавања главног одбора и избор новог извршног одбора Српске Деснице, колико буду дозвољавали услови због пандемије корона вируса.

Председништву је изнео на гласање и нова именовања:

Игор Мандић, досадашњи председник Градског одбора Краљево предложен је за координатора за моравички и рашки округ и позицију потпредседника Српске Деснице. Сузана Стаменковић, досадашњи председник Градског одбора Ниш је предложена за потпредседника Српске Деснице. Милан Петровић, досадашњи координатор за пиротски округ је такође предложен за потпредседника Српске Деснице. Сва три предлога за потредседника су једногласно усвојена од стране Председништва СД.

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Затим је предложио:

Дарко Милановић, председник Градског Одбора Лајковац је именован за координатора за колубарски и шумадијски округ. Горан Микић из председник општинског одбора Мерошине је именован за координатора за нишки округ. Слободан Поповић именован је за координатора Подриња. Никола Марић је именован за секретара Градског одбора Београд. Жељко Козлина је именован за председника Општинског одбора Земун. Добрица Петрић је именован за председника Општинског одбора Раковица. Саша Небригић Небрига је именован за председника Општинкког одбора Палилула. Стефан Огњановић је именован за председника Градског одбора Крагујевац. Огњен Андрејевић за његовог потпредседника.

Предложено је оснивање Савета за ванредне ситуације и кризне мере у коме је Јован Милетић именован за председника савета, а Марко Богдановић именован је за потпредседника савета.

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Вацић је посебно похвалио Коло жена Српске Деснице на челу са Александром Ђоковић, у коме се окупљају сви чланови Српске Деснице лепшег пола.

Надаље је изнет план и детаљнији програм предстојећег рада Српске Деснице, који је био затворен за медије, али смо из незваничних извора добили потврду да је највише речи било о интензивнијем ангажовању на проблему безбедности и миграната у Србији.

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Седница је трајала три сата и завршена је уз поштовање свих прописаних мера државе Србије поводом пандемије корона вируса.

Последње што је Вацић рекао на председништву СД: „Србија ми је на првом месту, па тек онда Српска Десница!”.

Оставите Коментар