Пише: Драгослав Бокан

Ево већ месец дана припремам садржај и облике реализације новог српског празника, „Дана српског јединства, слободе и националне заставе“.

По мом сценарију и режији ће се, милом Богу хвала, одвијати данашњи програм (од 17.20 до 19.30) за вечност.
Све оно што ћете видети вечерас сам осмислио и поставио, заједно са мојим сарадницима и асистентима (има тога много: режија 10 инсерт-филмова по мојим текстовима; 100 трубача на Славији; тројица војвода на белим коњима пред отаџбинском процесијом живих и мртвих; гардисти са пуковским заставама у маршу; хеликоптери са великим заставама; топовска канонада на Калемегдану; војници у разним српским униформама од средњег века до данас; Тријумфална капија од лед-екрана кроз коју пролазе победнички Срби у бескрајној колони; окупљање хиљаду момака и девојака у нашим народним ношњама; текст који ће читати Горан Султановић на сцени крај споменика Стефану Немањи у завршници вечерашњег програма; коњица полицијске бригаде у свечаним униформама; трубач који на уводној шпици свира уз споменике војводи Вуку, Његошу, кнез Михаилу, Карађорђу и Стефану Нема; избор „Пукни зоро“, „Не дам“, „Весели се српски роде“ и „Ово је Србија“ за музички програм у завршници догађаја… и још много, много тога).

Помагали су ми Дејан Дионисије Николић, Славољуб Живановић „Зли“, Веско Грозданић, трубач Дејан Петровић, екипа из агенције „Москито“, др Немања Девић, Државни архив Србије, Завод за заштиту споменика културе града Београда, неколико српских Министарстава… и још многи који не би желели да се, овако, јавно истакну.
А без чврсте подршке људи из Председништва Србије и Министарства спољних послова, све ово не би било могуће. То је непобитна истина и на томе им искрено хвала, а у име српства и Србије!…

Поносан сам на ову и овакву ознаку „новог почетка“ српског односа према самима себи, својим прецима и потомству, нашим победама и подвизима.

Ја сам учинио шта сам умео и могао, а на РТС-у је да све ово данас на најбољи начин пренесе милионима гледалаца, широм српског света (и свијета). Надам се да ће успети да одговоре изазову и добро ураде оно што је до њих! То да ли ће ме потписати у одјавној шпици или не је њихова ствар и одлука, ја на то не могу да утичем.

Срећан вам наш велики саборни празник, кроз који се мистично промаљају јунаци пробоја Солунског фронта (догађаја који је и решио Први светски рат)!

Оставите Коментар