Наоружати војску која по Резолуцији 1244 не сме да постоји је кршење међународног права, гажење закона Немачке, али и порука Србији, рекао је данас министар одбране Александар Вулин реагујући на медијске написе да је канцеларка Ангела Меркел дала зелено светло да Немци наоружавају тзв. војску Косова

Он је нагласио да „дати оружје шиптарским терористима чије вође имају хашке оптужнице за ратне злочине, а надати се миру и стабилности региона је или лицемерје или лудило“.

„Када Немачка показује војну силу цео свет треба да се забрине за своју будућност. Историја се понавља“, поручио је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Према наводима Спутњика, власти у Приштини месецима преговарају са немачким обавештајним службама о набавци топова и противоклопних ракетних система за такозвану војску Косова, а у фокусу им је и допуна лаког артиљеријског оружја и савремено пешадијско наоружање чији добар део лажна држава већ поседује.

Косовски Албанци су до сада исплатили Немацкој око 170 милиона евра за куповину оружја, опреме и обуку припадника КБС -а, а преговарају о набавци нове туре немацких аутоматски пушка Г-36 (Хеклер и Кох) и тенковима „Леопард 2″.

Спутњик указује да Немачка тиме што наоружава такозвано Косово, крши споствена правила и законе, јер одредбом из 1971. постоји нацелна забрана да се оружје извози у земље које нису цланице НАТО.

Како би оправдала статус четвртог највећег извозника оружја на свету са 5,8 одсто удела у тржишту оружја, ова одредба је замењена компликованим процесом, па тако у „спорним“ продајама оружја последњу реч има Савезни савет за безбедност, који предводи канцеларка Ангела Меркел и још неколико ресорних министра немачке владе, наводи се на сајту.

Како додаје Спутњик, овај Савет одобри око 60 одсто захтева произвођача оружја за извоз у земље које нису чланице ЕУ или НАТО, показала је студија Хесенске фондације за истраживање мира и конфликата (ХСФК), урађена по налогу невладине организације Гринпис.

Оставите Коментар