У ОКТОБРУ 2021. забележено је да се број Срба у дијаспори умањио за 92.000 држављана у односу на исти период претходне године, а позитиван тренд повратка наших људи из иностранства посебно је видљив у узрасту младих и високообразованих, чији повратак су, осим епидемије, убрзале и добре пословне прилике у Србији.

Александар Јаковљевић из Програма за циркуларне миграције „Тачка повратка“, основаног уочи пандемије ковида 19, рекао је за Танјуг да се људи највише враћају из Немачке, Аустрије, Швајцарске, а бележи се тренд земаља попут Аустралије, Канаде, САД.

– Тако да из тих земаља у последње време имамо повећано интересовање људи који се свакодневно јављају да виде како могу да се врате у Србију – нагласио је Јаковљевић.

Он је истакао да је епидемија корона вируса донела највеће промене у области миграције у задњих десет година.

– Пандемија је убрзала повратак у Србију, а осим ње и пословне прилике. Искуство наших повратника је најчешће позитивно и они врло брзо пронађу добро запослење и квалитетан живот, и у местима одакле су пореклом – навео је Јаковљевић.

Тачка повратка комуницира са више хиљада младих, путем програма директне подршке, као и са пензионерима који желе да се након завршетка радног стажа у иностранству, врате у Србију.

– За њих имамо и програм менторства како бисмо им помогли приликом повратка – додао је Јаковљевић.

Истиче да постоје пореске олакшице за запошљавање повратника, те посебан програм привлачења високообразованих, што олакшава њихов боравак у нашој земљи.

Истраживање које је спровео Бечки институт за међународне економске студије показао је да је у периоду од 2015. до 2019. у Србију дошло 90.000 високообразованих више него што је отишло.

Јаковљевић очекује да ће добре пословне прилике у Србији задржати младе да остану у својој земљи.

Оставите Коментар