Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић данас је, пред Механизмом у Хагу, рекао да га је тај лажни суд, који не признаје, осудио на доживотни затвор на правди Бога зато што је свој народ и државу бранио од НАТО.

Фото: EPA
Фото: EPA

– Ја сам седам година и седам дана у овој мртвачници од хашког суда, зато што сам се бранио од НАТО који је растурио мој народ и државу – казао је Младић (76) на стаусној конференцији у Хагу.

– Ово је лажни суд и ја га не признајем. Лажни судија (Алфонс) Ори донео је мени опскурну доживотну пресуду… Зато што сам бранио свој народ и државу од НАТО и његових сатрапа. НАТО је хиљаду пута гори од Наполеона и Хитлера! Побили су пола становништва на Блиском истоку. Украјина, Сирија, Либија… – казао је Младић.

Одевен у белу кошуљу на којој је, испод цртежа палца окренутог на доле, великим црним словима писало НАТО, Младић је, стојећи, десетак минута говорио енергично и повишеним гласом, док га је Теодор Мерон опомињао да „то није тема заседања“.

– Ја нисам убијао свој народ, већ НАТО и његови подрепаши, срцесионисти. Срби нису криви, а НАТО је злочинац. Браћо и сестре, ви сте жртве. Сви који другачије кажу-лажу. Хиљаде грађана Србије умире од осиромашеног уранијума – викао је Младић.

Позван да говори о свом здрављу, Младић је рекао да му у притвору није добро и да му се здравље нагло погоршало.

– Од 2008, сам имао више нервних и срчаних удара који нису регистровани. Ја желим да ме лече у Београду, Москви или Пекингу и тражим да ме овај сатрапски суд пусти, јер овде за мене нема лека…Ја за западни закон и суд не хајем. Сада сам мало боље, али нисам здрав. Половина тела и мозга ми не ради како треба – рекао је Младић.

Младић каже да је у притвору по цео дан у кревету и да једва стоји.

Младићеви браниоци Бранко Лукић и Дејан Иветић поновили су да код генерала постоји висок ризик од новог можданог или срчаног удара.

Рок за подношење жалби, које су на првостепену пресуду најавиле и одбрана и оптужба, истиче 6. августа.

Извор: srbijadanas.com