Пред крај свете Литургије коју је служио пред неколико верника, свештеник Анђелко Ковачевић у цркви светог Преображења Господњег у Љубовији на икони Исуса Христа видео је једну необичност.

Негде пред сам крај Литургије, поглед сам бацио на икону Господа Исуса Христа и у том моменту сам приметио на раму иконе нешто налик на уље и прва помисао ми је била да се просуло уље из кандила, иако физички то не би требало да је могуће – рекао је свештеник.

Како каже, позвао је црквењака и замолио га да обрише то уље.

  • Међутим, у присуству мог супароха, оца Бранка, и црквењака, када смо хтели да обришемо то уље, видели смо да ипак није то у питању већ нешто сасвим друго. Када је обрисано, нестало је и фарбе са иконостаса. Било нам је чудно, помирисао сам папир и мирис је био прелеп, подсећао је на миро – рекао је свештеник.

Како каже, након првог изненађења, приметили су да се исто “уље“ налази и на икони Пресвете Богородице, као и на икони Светог Архангела Михајла.

Три дана касније, објашњава, исти призор се догодио у време бденија, а мирис се како каже, ширио светињом.

  • Стајао сам за певницом и приметили смо да мирис долази са једне фреске. Мислим и верујем да нам Господ у ове тешке дане шаље знаке да нас није заборавио и да је уз нас – рекао је свештеник.

Како кажу, мироточење икона углавном позива вернике на покајање и јачање вере, а највише се везује за иконе у црквама, али и у домовима хришћана.

Оставите Коментар