У Суботици је свечано откривен споменик Ђури Стантићу, светском прваку у атлетици, којег Суботичани памте као златног врхунског спортисту, који је освојио златну медаљу на Међуолимпијским играма у Атини 1906. године, али и многа рекордна атетска признања.

Споменик је израдио познати суботички вајар Фрањо Мачковић, а на свечаном откривању споменика говорио је Михаљ Вермеш. Као дугогодишњи друштвени радник у Суботици, Вермеш је дуго времена лобирао да Стантић добије достојно обележје, као велики спортиста Србије. Он је упутио поруку, да ово обележје остаје у знак сећања будућим нараштајима.

„Ово је леп чин породице Наде Козарић, рођене Стантић, да уложе напор и средства да Суботичани могу да обележавају и памте велике резултате успешног и познатог спортисте”, рекао је Вермеш. Нада Козарић је истакла да је шира породица још пре деценије покренула иницијативу да се подигне споменик Ђури Стантићу.

„Моја сестра Мирјана и ја смо учиниле све што је било потребно, решавали
папире, дозволе, није било лако, али смо успели. Идеја је од почетка била да
споменик Ђури буде на месту негадашњег ватрогасног базена на Београдском путу, некадашње Голупчије пијаце, на раскрсници са које гледа према кући у којој је некада живео.

Локална самоуправа нам је изашла у сусрет са потребним дозволама и локацијом, а наша породица јефинансирала израду споменика. Коначно нам је наше залагање измамило осмех задовољства и сада нам је свима породично срце на месту. Ђуро је то заслужио бројним медаљама и победама, био је дуго међу првим Суботичанима, па нека тако и остане, рекла је приликом откривања споменика Нада Козарић.


Н. Х.

Оставите Коментар