Откако је окончана неуспела побуна паравојне групе „Вагнер“, највиши руски генерали, као што су Сергеј Суровикин и Валериј Герасимов, нису се појављивали у јавности.

Агенција Реутерс примећује да шеф руских оружаних снага Валериј Герасимов није виђен у авности, ни на државним телевизијама, као и да се не спомиње у саопштењу министарства одбране од 9. јуна ове године.

Герасимов (67) је команданг руских снага у Украјини и један од тројице Руска који чувају „нуклеарни кофер“, како тврде западни аналитичари.

У јавности нема ни генерала Сергеја Суровикина, који је заменик команданта руских снага у Украјини. Он је последњи пут виђен за викенд када се појавио на видео-снимку на којем је апеловао да се заустави марш Вагнероваца ка Москви.

Претходно је „Њујорк тајмс“ објавио да је Суровикин унапред знао за побуну, као и да руске власти проверавају да ли је он био саучесник.

А у међувремену је портал „Мосцоw Тимес објавио да је Суровикин ухапшен. Новинар Алексеј Венедиктов објавио је, не наводећи своје изворе, да Суровикин од суботе није био у контакту са својом породицом, као и да се не може ступити у контакт са његовим телохранитељима. Британска агенција преноси да, међутим, није добила независну потврду таквих навода.

„Рибар“, утицајни Телеграм канал који води бивши портпарол руског министарства одбране, објавио је да је чистка у току као и да је побуна Вагнера постала изговор за масовну чистку у редовима руске војске.

Британска агенција оцењује да би такав потез, уколико се испостави као тачан, могао да промени начин на који Русија води рат у Украјини и да доведе до превирања у тренутку када Москва покушава да заустави украјинску контраофанзиву.

Истовремено, поједини аналитичари сматрају да је министар одбране Сергеј Шојгу, којег је Пригожин желео да сруши, сада можда мало сигурнији.

„Мислим да је Пригожин очекивао да ц́е се нешто предузети у вези са Шојгуом и Герасимовим, да ц́е Путин пресудити у његову корист. Уместо тога, његова побуна је можда обезбедила наставак њиховог мандата, упркос томе што су познати као неспособни и широко омражени у Оружаним снагама Руске Федерације“, навео је на Твитеру Мајкл Kофман из Kарнегијеве задужбине.

(Телеграф.рс)

Оставите Коментар