Сједињене Америчке Државе и њихови савезници опасно балансирају на ивици директног оружаног сукоба са Русијом, наводи се у саопштењу портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове.

„Након што су испровоцирали заоштравање украјинске кризе и покренули жестоку хибридну конфронтацију са Русијом, Вашингтон и његови савезници опасно балансирају на ивици отворене војне конфронтације са нашом земљом, што значи – директног оружаног сукоба нуклеарних сила. Очигледно је да би такав сукоб носио опасност од нуклеарне ескалације“, истиче Захарова.

Такође је истакла да су апсолутно неприхватљиви покушаји да се „у пропагандне сврхе изобличи логика обуздавања на којој се заснивају званични руски коментари о нуклеарним питањима“ и Русија представи као земља која прети нуклеарним оружјем.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

Оставите Коментар