ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

Да је у Другом балканском рату, Други пешадијски пук, извршио усиљени марш од двадесетак километара под пуном ратном опремом, по великој врућини од близу 40 степени, одмах ступио у борбу против Бугара, где је пружио помоћ Петом пешадијском пуку кога су нападале две бугарске дивизије? 24 сата су издржавали силне бугарске нападе, а онда када су Бугари мислили да су битку решили у своју корист, Топличани крећу у јуриш и пробијају бугарски фронт. Кроз куршуме и огањ извршили су наређење, на јуриш су заузели коту 650 и својим херојством стекли право да једини међу десетинама пешадијских и артиљеријских пукова у српској војсци понесу име Гвоздени пук.

Да је у Другом балканском рату херојски погинуло половина војника и официра Другог пешадијског пука и да је тада понео назив Гвоздени пук?

Да је Други гвоздени пук учествовао у Церској бици, и то у самом њеном центру, на Текеришу где је србска војска однела прву савезничку победу? Тада је настала песма “Дођи Швабо да видиш где је Текериш“.

Да је припадница Гвозденог пука била и хероина Милунка Савић?

Да је Гвоздени пук однео величанствену победу над хрватским “пуком бана јелачића“ у колубарској бици. Пуковник Миливоје Стојановић Брка их је поразио генијалном тактиком “потковице“ која се и данас изучава на свим војним академијама?

Да је Гвоздени пук након тога добио задатак да освоји вис Кременицу? Командант Брка је у том моменту био у кревету тешко болестан, али кад је чуо да му гину војници у неспелим јуришима, устао је, обукао униформу и извршио јуриш са својим војницима, освојивши Кременицу, али је нажалост ту и погинуо. Србски композитор Станислав Бинички је био добар пријатељ са Пуковником Миливојем Стојановићем Брком и своју композицију “Марш на Дрину“ је због велике храбрости и јунаштва управо њему и посветио.

Србија је у ратовима 1912, 1913. и 1914. године мобилисала више од стотину пукова различитих родова војске. Од њих је само Други пешадијски пук Књаз Михаило имао част да понесе почасни назив, Гвоздени!

Оставите Коментар