Социолог из Новог Сада Милош Перовић оценио је да је национализам у друштву у Србији „у терминалној фази“ и додао да не види ниједну политичку снагу која има радикални отклон од национализма.

„Ово данас је већ, по мом суду, терминална фаза. Демон национализма се све јаче институционално учвршћује, а људи који се томе противе напуштају ову земљу, нове генерације се одгајају на митовима и легендама и ситуација постаје све гора и гора“, рекао је Перовић у интервјуу за новосадски портал ВОИЦЕ.

По његовим речима, и даље је на власти идеологија која је довела до ратова деведесетих година.

„Ми се и даље нисмо померили из 1991. године, чак је по много чему и горе. Тада је унутар друштва бар постојао већи отпор тој идеологији него данас. Данас се тај отпор своди на потпуно маргиналне групе појединаца. Није проблем на улици, проблем је у институцијама, школама, медијима и академским круговима“, оценио је Перовић.

Додао је да се младима намеће кроз систем образовања, а последице увођења веронауке у школе се тек сада виде.

„Млади се опредељују за конзервативизам, јер им је представљен као нешто пожељно. Оно што је посебно занимљиво јесте да је земља током претходне деценије декларативно била за евроинтеграције, а суштински је све радила супротно томе“, казао је Перовић.

Он је рекао да је улога Цркве постала опасна и оценио да ће све више расти.

„Политичка власт још има власт над Црквом, без обзира на сву њену моћ, али се бојим да у будућности то више неће бити случај, већ да ће бити као што се десило у Црној Гори – да ће Црква бити главни носилац политичке власти. То је по мом мишљењу најнижи ниво који друштво може да достигне“, рекао је Перовић.

Оставите Коментар