Косово и Метохија су саставни део Републике Србије, а Заједница српских општина је обавеза коју су преузели привремени органи у Приштини потписивањем документа у Бриселу – рекао је председник Српске деснице Миша Вацић.

Заменик косовског премијера Енвер Хоџај тврди да ће Приштина Заједници српских општина дати правни статус, када Косово постане пуноправна чланица УН и ништа мање од тога. Он је рекао да су у влади наставили са оснивањем радне групе, али  да је његово мишљење да ће оснивање Асоцијације , односно Заједнице српских општина добити статус правног лица када се Косово придружи УН“ , као и да сваки други једнострани корак у вези са овим процесом сматра штетним и непотребно одлаже ствари. Хоџај је искључио сваку могућност стварања територије попут Републике Српске на Косову. Како Српска десница коментарише овакве изјаве косовских политичара, питали смо председника Српске деснице Мишу Вацића.

Миша Вацић, Фото: Небојша Мандић
Миша Вацић, Фото: Небојша Мандић

Формирање Заједнице српских општина предвиђено је првим Бриселским споразумом који је потписан 2013. године, а конкретни  детаљи су усаглашени општим елементима пре три године. Уставни суд Косова је крајем 2015. године утврдио да принципи о Заједници нису у потпуности усаглашени са Уставом Косова, али је мишљења да би се могло ускладити законским актом Владе Косова и статутом. Србија овакву  одлуку Уставног суда тзв. Косова до сада није признала.