Нови талас коронавируса хвата залет и у Србији, судећи по бројкама које је Министарство здравља објавило на сајту цовид19.рс

Према последњим подацима објављеним 7. септембра, у претходних недељу дана у Србији је на ковид 19 тестирано 5.647 грађана, од којих је 964 заражено овим вирусом. То је више него дупло повећање броја инфицираних за три недеље, будући да је у недељи пре 17. августа потврђено 420 заражених од 4.116 тестираних.

Преминулих нема, а према речима начелника Инфективне клинике проф. др Горан Стевановић, тренутно имамо 10 хоспитализованих болесника са ковид пнеумонијама на тој клиници.

Иначе, податке о броју тестираних и инфицираних Министарство здравља сада објављује једном седмично уместо свакодневно као раније. Следећи пресек биће објављен 14. септембра.

Подсетимо, нова подваријанта омикрон соја ковида-19 „ерис“ регистрована је прошле недеље у Србији. Лекари наводе да код млађих даје благу клиничку слику док у ризик могу доћи хронични болесници, гојазни и старије особе.

Светска здравствена организација је, раније ове године, навела да подваријанта „ерис“ не доноси значајнију опасност по јавно здравље.

А после „ериса“ откривена је још једна варијанта коронавируса названа БА.2.86, која има велики број мутација. Појавила се до сада у четири земље – САД, Великој Британији, Данској и Израелу, а научници истражују колико се проширила и како ц́е се имуни систем бранити од ње.

Нова варијанта, на друштвеним мрежама названа и „пирола“, има више од 30 мутација у поређењу са најближим претходним обликом БА.2, подваријантом омикрон, рекла је раније Џеси Блум, вирусолог у Центру за рак „Фред Хачинсон“ у Сијетлу, у америчкој држави Вашингтон.

Према њеним речима, то је еволутивни скок упоредив по величини са оним који је првобитно довео до омикрон соја коронавируса, преноси Си-ен-ен.

Светска здравствена организација (СЗО) означила је БА.2.86 као „варијанту под надзором“, што значи да земље треба да прате и извештавају о мутацијама које открију.

Директорка Националне агенције за јавно здравље САД Менди Kоен изјавила је раније да нова варијанта не би требало да буде разлог за узбуну.

  • Спремнији смо него икада да откријемо и одговоримо на промене у вирусу цовид-19 – истакла је Kоен за Си-ен-ен.

Под лупом СЗО тагође је и нова подваријанта БА.6 популарно названа пи варијанта, која је недавно откривена у Данској.

Оставите Коментар