Нова израелска влада се још увек формира, али неке од промена политике које се промовишу толико су јеврејско-центричне да ће неразмерно неповољно утицати утицати на мањинске заједнице, као што су палестински хришћани и муслимани. Сама влада се већ описује у штампи као најекстремније крило у историји Израела, иако је шта то тачно значи препуштено перцепцији читаоца. Неколико министара у влади је повремено осуђивано због неких својих екстремних ставова, укључујући подстицање геноцида или чак потпуног уклањања свих нејевреја силом из земље и окупираних територија.

Администрација Џоа Бајдена, у којој су половина свих виших именовања Јевреји, као и скоро сви који се баве спољном политиком, чини свој део да се повинује традиционалном покоравању Беле куће уоченим интересима Израела. Бајден то зна, проглашавајући се лично ционистом. Много се говорило о чињеници да Бајден није позвао Нетањахуа у Белу кућу да му честита на његовој последњој изборној победи, због забринутости у вези са предложеним променама у правосуђу и повећањем проширења насеља, али је јасно да Израел и амерички јеврејски лоби у потпуности контролишу Белу кућу и Конгрес.

Израел се сигурно претворио у лепо место ако неко воли да се осећа расно и морално супериорно док пуца у арапску децу. Овај потез израелске владе удесно се огледа у промени расположења народа. Недавна анкета Израелског института за демократију открила је да се рекордних 62% израелских Јевреја налази на десном крилу политичке карте. Промена је најбоље оцењена ако се испитају профили неколико нових Нетанијахуових министара. Најчешће цитиран је Итаман Бер – Гвир, из партије Јеврејска моћ.

Бен-Гвир позива на депортацију Арапа, оптужен је за злочине педесет пута, а осуђиван у осам наврата, укључујући једном за учешће у јеврејској терористичкој групи. Бен-Гвир је озлоглашен по својим провокацијама усмереним против палестинских муслимана и хришћана, које укључују маршеве наоружаних досељеника који вијоре израелске заставе кроз арапске четврти градова и места. Иако је упорни прекршилац закона, он је од новембра 2022. био министар националне безбедности, што му даје овлашћења над полицијом. Он тренутно тражи да Кнесет усвоји закон којим се изричито даје правни имунитет свим израелским војницима за убиства Палестинаца, а такође је вршио притисак на парламент да уведе формалну смртну казну за „терористе“.

Још један екстремистички политичар који је добио велико министарство у влади Нетањахуа јесте Безалел Џоел – Смотрич, од 2022.министар финансија. Он је недавно завршио контровезно путовање у САД где се састао са америчким ционистичким лидерима. Смотрич је вођа Верске ционистичке партије и живи у илегалном насељу у кући на Западној обали коју су окупирали Израелци, која је такође двоструко нелегално изграђена изван самог насеља. Смотрич подржава ширење израелских насеља на Западној обали, противи се сваком облику палестинске државности, па чак и негира постојање палестинског народа. Сада је добио овлашћење за развој насеља и подршку на Западној обали.

Иако се унутрашњи непријатељи Израела често окарактеришу као муслимани, опадајућа древна хришћанска заједница у Израелу и оно што је остало од Палестине такође је под све већим притиском, јер Израел постаје мање мултикултуран и више држава дизајнирана само да прима Јевреје. Све већи раст нелегалних насеља у претежно хришћанским областима такође је угрозио опстанак многих хришћанских села и градова. Ипак, Израел остаје дом за 185.000 хришћанских Палестинаца, од којих већина живи у Назарету, Хаифи и Јерусалиму. Десетине хиљада људи делимичног или потпуног хришћанског порекла, од којих су неки ожењени Јеврејима, такође живе у Израелу. Осим тога, у Израелу постоје многе католичке, православне и протестантске цркве, институције, светиња и гробља.

Пре неколико месеци, поглавар Римокатоличке цркве у Израелу, Пиербатиста Пицабала, рекао је да су се хришћани суочили са тешким изазовима од формирања Нетањахуове крајње десничарске владе прошлог децембра. Према Пицабали, његова влада је охрабрила ултранационалистичке верске активисте, од којих су многи наоружани насељеници, а неки од њих малтретирају мушке и женске припаднике свештенства и вандализирају верску имовину. Пицабала је приметио како је учесталост ових напада, агресије, постала нешто ново. Ови људи неосећају да су заштићени, напротив, културна и политичка атмосфера сада може оправдати или толерисати акције против хришћана. Његов колега Франческо Патон, чувар Свете земље, објаснио је како смо „ужаснути и повређени у светлу многих инцидената насиља и мржње који су се недавно догодили против католичке заједнице у Израелу“. Он је описао скрнављење лутеранског гробља, вандалско уништавање маронитске молитвене собе, мокрење на светим местима, уништавање светих слика и графита смрт хришћанима, а све се то догодило убрзо након што је постављена нова влада. Он је, такође, указао на одговорност лидера, оних који имају моћ, додајући да израелска полиција рутински није успевала да истражује такве инциденте након што су их цркве пријавиле.

Да би утврдио да ли су тачне тврдње о повећаном насиљу и злочинима из мржње усмерене против хришћана, 26. јуна либерално оријентисани израелски лист Хаарец послао је свог новинара обученог као свештеник у центар Јерусалима. У року од пет минута, новинар Јоси Ели био је исмејан и пљуван, укључујући дете и једног војника. Нешто касније један човек ругао му се на хебрејском, говорећи: „Опрости ми оче јер сам згрешио“. Тада га је осмогодишњак пљунуо, као и још један војник када је група војника касније прошла.

С обзиром на оно што се дешава на терену, Америчко-арапски комитет за борбу против дискриминације (АDC) позвао је на истрагу о улози коју израелско-амерички досељеници са двојним држављанством тренутно играју у недавном таласу насиља усмереног против хришћана и муслиманских палестинских градова и села. Извршни директор овог комитета Абед Ајуб рекао је да „имамо јаке разлоге да верујемо да су амерички грађани међу кључним починиоцима најновијих бруталних и насилних напада“. Од 21. јуна, наоружане руље израелских досељеника готово свакодневно терорише палестинска села на Западној обали. Уништили су куће, запалили возила и убили најмање једног Палестинца. Деценијама су се грађани САД селили у израелска насеља, која користе као базе за редовно учествовање у насиљу против Палестинаца, све некажњено, пошто израелска полиција и војска Арапима не пружају никакву заштиту, а уместо тога често штите насељенике. Многи од ових америчких држављана такође користе предности америчких добротворних и непрофитних пореских закона да финансирају илегална насеља и иницирају насиље против Палестинаца.

У другом великом инциденту, пре неколико недеља, десетине израелских екстремиста, првенствено радикалних Јевреја, прекинули су хришћанску молитву за ходочаснике у близини зида Запада. Заменик градоначелника Јерусалима Арије Кинг и водећи рабин Ави Тау предводили су демонстранте. осуђујући хришћане као „мисионаре“ који покушавају да преобрате Јевреје. Екстремисти су пљували и проклињали ходочаснике, од којих су многи били, иронично, обично снажно про-израелски евангелистички хришћани из САД. Заменик градоначелника Кинг рекао је да хришћани само у својим црквама треба да уживају слободу богослужења.

Према организацији Заштити хришћана Свете земље, коју су основале хришћанске групе да би подигле свест о претњама њихове религије, година 2022. била је до сада једна од најгорих за хришћане у Јерусалиму. Организација је пријавила нападе, пљувања, вандализам и крађу имовине као механизме брисања хришћанства, а постоје и други извештаји о томе како су хришћани били изложени све већем прогону. Недавни извештај о томе како су Палестинци били на мети онога што се назива колонијализмом насељеника, што је низ мера које имају за циљ да униште њихове заједнице и протерају их са њихове земље. Организација идентификује политику које Израел користи против Палестинаца: кажњавање оних у егзилу,одбијање боравка, одузимање земљишта и ускраћивање коришћења, дискриминаторно планирање, ускраћивање приступа природним ресурсима и услугама, наметање режима дозвола, фрагментација, сегрегација и изолација, ускраћивање репарација, и сузбијање отпора. У извештају се закључује: „Било да се ове политичке мере посматрају одвојено или заједно, оне представљају присилно пресељење становништва, тешку повреду међународног хуманитарног права“.

Да наведемо само један пример како то функционише. Поштована јерменска хришћанска заједница је била жртва контроверзне продаје земље у срцу Јерусалимске јерменске четврти Старог града, која се развија као луксузно одмаралиште, што ће ефикасно уништити насеље које је постојало седам стотина година. Аустралијско-израелски инвеститор добио је земљиште, а очигледно је то учинио кроз сумњиви договор са подмићеним службеником заједнице који је заобишао локалне прописе о зонирању и продаји имовине. Верско руководство јерменске заједнице, чија је бројност мања од 1.000 људи, страхује да ће одмаралиште натерати многе породице да оду, које већ пате под влашћу Израела.

Недавно су ове суштински геноцидне мере укључивале директну крађу њихових историјских зграда и земље од стране владе и ускраћивање других права, укључујући одбијање да се дозволи окупљање верника у постојећим црквама на велике празнике као што су Божић и Васкрс. Било је и доста физичких напада на појединачне хришћане које су извршили екстремистички Јевреји, као и скрнављењу хришћанских верских објеката, уништавању хришћанских реликвија и статуа. Конференција у Јерусалиму, одржана прошлог петка на тему повећаног насиља над хришћанима, привукла је бројне дипломате, научнике и представнике верских група, али ју је бојкотовало израелско Министарство спољних послова. Амбасада САД такође није послала представника или посматрача, јасно указујући да није заинтересована за стање хришћана у Израелу, односно да не жели ни да призна да постоји проблем.

Дакле, нова израелска влада није много заинтересована за људска права, за сваког ко није конзервативац или радикални Јевреј. Она је, у ствари, суштински непријатељска према свим Палестинцима и странцима, било да су муслимани, хришћани или чак нерелигиозни. Иронично, они оцрњују тако људе слично попут нациста, који су 1930-их година називали Јевреје Untermenschen, што значи нижим бићима. Срамотно је што Сједињене Државе игноришу све израелске ратне злочине и кршења људских права. Наравно, амерички Јевреји који се залажу за Израел, корумпирали су и преузели чврсту контролу над политичким процесом. И немојте ни на тренутак помислити да је израелским лидерима брига за Сједињене Државе и њихов народ. Подсетимо се на тренутак како је бивши премијер Ариел Шарон поменуо Американце у дискусији са министром спољних послова Шимоном Пересом: „Сваки пут када урадимо нешто, Ви ми кажете да ће Американци урадити ово и урадиће оно. Желим да вам кажем нешто врло јасно, не брините због америчког притиска на Израел. Ми, јеврејски народ, контролишемо Америку и Американци то знају“. Недавно је Нетањаху рекао: „Америка је ствар коју можете врло лако померити, померите је у правом смеру“.
То је оно што они заиста мисле о нама.

Оставите Коментар